култура 10 дек. 2019 2019-12-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa00rIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ae1a3071499370fb8e23696c273bf0d45de335ad/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36417.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Кармен" излиза отново на бургаска сцена

Бургаската публика ще може да види една от най-известните опери в света – „Кармен”

Представлението ще се състои утре – 11 декември, от 19:00 часа, в Държавната опера.

Публиката ще съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а упостошителните чувства ги унищожават.

Операта „Кармен” се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

В ролята на знаменитата страстна циганка Кармен, която е обект на силни и неконтролируеми чувства, безумна ревност, водеща до фатална развръзка, ще бъде мецосопраното Даниела Дякова.

Нейният плътен и наситен глас, с богатство на тембровите нюанси,  е изключително подходящ за драматичния образ, който ще изгради на сцената на Бургаската опера. Даниела Дякова ще бъде в партньорство с тенора Даниел Дамянов, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия.

Баритонът Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио, който грабва сърцето на Кармен и предизвиква неуправляемата ревност на Дон Хосе, довела до трагичен край. Сопранът Нона Кръстникова ще се превъплъти в образа на Микаела, басът Делян Славов ще бъде Цубига, баритонът Бранимир Недков – Данкайро, тенорът Яни Николов ще влезе в ролята на Ремендадо, басът Костадин Мечков – Моралес, като Фраскита на сцената ще се представи сопраното Стефка Христозова, Лина Пеева ще бъде Мерцедес.

Режисьор на постановката е Дарина Главанакова-Бакърджиева, Художник – Мария Трендафилова, диригент на хора – Невена Михайлова, диригент на Детския хор „Милка Стоева”, който също участва в мащабния спектакъл, е Светла Стоева, хореографията е на Недко Георгиев, концертмайстор – Йордан Ковачев, помощник-режисьор – Лина Пеева.

В сряда вечерта зад диригентския пулт ще застане маестро Иван Кожухаров. В мащабния спектакъл ще вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас, със специалното участие на Детски хор „Милка Стоева” при Младежки център – Бургас.

За творбата:

„Кармен“ е опера от четири действия от френския композитор Жорж Бизе. Либретото е написано от Анри Меляк и Людовик Алеви и се основава на едноименната новела на Проспер Мериме. Премиерата е на 3 март 1875 г. в парижката „Опера комик“. Отначало е смятана за провал и е набедена, че е „неморална“ и „повърхностна“. Бизе умира внезапно след 33-то представление, без да знае, че работата му ще спечели международно признание в следващите десет години. Днес „Кармен“ е една от най-известните и често играни опери в класическия канон; арията „Хабанера“ от първо действие и „Песента на тореадора“ от второ действие са едни от най-известните арии в операта. Операта е написана в стила опера комик с музикални номера, разделени от диалог. Действието се развива в Южна Испания и разказва историята за падението на Дон Хосе, наивен войник, който е съблазнен от хитрините на огнената циганка Кармен. Хосе изоставя любимата си от детството и бяга от военните си задължения, но в крайна сметка губи и любовта на Кармен, заради бляскавия матадор Ескамилио, след което Хосе я убива в ревнива ярост. Изображенията на пролетарския живот, неморалността и беззаконието, както и трагичната смърт на главната героиня на сцената, поставят ново начало във френската опера.

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...