политика 24 ноем. 2019 2019-11-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWc5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b24748b53cc12e13a4db932517c3428ebf0ecd03/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36266.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Тишев: Искаме част от ДДС и ДОД да остава в общините

Николай Тишев е депутат от БСП. През седмицата той отново припомни за идеята на левицата част от ДДС и ДОД да остава в общините, като стимул за работещите  администрации, които привличат работодатели и инвеститори на своята територия.

Как ще аргументирате предложението си част от данъците да остават в общините, вместо да се вливат в държавния бюджет. Колко пари биха оставали в бургаската хазна, например?

Не мога да кажа точно, защото нямам данни на територията на община Бургас колко е размерът на ДОД, който се взима от гражданите. Ние предлагаме 10% от ДДС да остава в общините, което е реално 2% от търговията дребно. Обикновено по-малките фирми, производители и търговци са с регистрация в Бургас. Големите компании са регистрирани в София. В Бургас така не остава нищо. Затова искаме част от този данък да остава в общината. Със сигурност ще останат много повече пари, отколкото в момента. Това не означава, че делегираните функции на държавата към общините ще се прекратят. Предлагаме много по-голяма финансова независимост за общините, включително и за Община Бургас.

Преди години като общински съветник ми направи много силно впечатление, че от капиталова програма около 70 млн лв. в Бургас само 10 млн бяха собствени приходи, 11 млн. лв заем и 50 млн лв от европроекти. Смятайте с какъв малък ресурс разполага една община, в случая Бургас. Това е защото всички пари отиват в София. Едно време не беше така.

Как беше?

Когато бях студент, си спомням, че данък печалба беше 15%, от които 10% за държавата, 5% за общината. ДОД също беше така. Тогава в община Камено разполагаха с други средства. Беше много богата община, защото част от ДОД от Нефтохим, тъй като 1/3 от територията му е в община Камено, влизаше в общината и тя беше силна финансово. 8-9 млн лв в бюджета и влизаха.

Тази формула според вас е работеща и трябва да се върне?

Естествено. Нали говорим за Европа на регионите, за преместване на тежестта от центъра към региона, към общината, към града и селото. Всички партии говорят за децентрализация, но когато вземат властта, не я прилагат.

Може ли а се каже, че вие и колегите ви от БСП предлагате нещо като стимул за работещите общини? Която от тях привлича инвеститори и работодатели, ще печели по 10% от ДДС и ДОД от тяхната дейност?

Да, защото в момента един кмет въобще няма никакъв интерес, когато на територията на общината се появи инвеститор. Все едно дали е в „сивия“ сектор, дали плаща половината заплата, а другата под масата, все едно, защото общината няма приход. Но я си представете, ако общината получава част от ДОД? Тогава общината има интерес от това да осветли всички доходи, нали?

Това е изключително добро предложение. В края на годината в държавния бюджет има излишък, много пари и всички кметове, включително и кметът на община Бургас, трябва да ходи до София и да проси някой милион за нещо. Това е унизително. Едни наш колега разправяше за някакъв кмет, който отишъл в Министерски съвет с национална носия, за да привлече вниманието на Бойко Борисов. Трябва да се правят на маймуни, за да вземат някой лев за общините. Защо да го правят, като може да се направи със закон. Това е редното.

 

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...