политика 10 ноем. 2019 2019-11-10 2019-11-10 https://www.burgas-reporter.com/attachments/d0fa87a0528e9e780fadbbd2428d58998382595f/store/fit/600/400/f6128144a3329182bb0c3b52e1eb36364849bbf2012c5fa2ca661f3bb25a/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Вълчо Чолаков: Когато хората не са доволни от управлението, избират друго

Областният управител Вълчо Чолаков проведе няколко тържествени церемонии, в които закле новоизбраните кметове и общински съветници. Малко след приключването на този ритуал в Карнобат го потърсихме за кратък коментар.

Какво е общото между всички тези клетвени церемонии, които проведохте в общините от Бургаска област?

За втори път в моя мандат заклевам кметове, общински съветници и кметски наместници и наблюдението ми е, че участват повече граждани в самите процедури, в самите заседания. Хората са много по-инициативни, задават въпроси, интересуват се, коментират. Това показва, че като че ли гражданското общество все повече се развива и осъзнава силата си да прави промени, осъзнава тежестта си в участието си в управлението. Разбира, че със своя глас определя кой да го представлява. На място и в държавата. Примери има навсякъде. Когато хората не са доволни от едно управление, си избират друго. Ние сме избирателите в демократични условия, хората, които определяме кой да ни управлява. Изборът, посоката и действията зависят от нас самите.

Как ви изглежда това, че непримирими до онзи ден политически врагове на тържествените сесии застават рамо до рамо и гласуват заедно?

Ще го кажа образно. На едни боксов ринг мъжете се избиват от бой, но след това има нещо, което ги обединява винаги. Определени съвместни действия и решения. По същия начин е в общинските съвети. Хората имат различни възгледи „леви“, „десни“, различни цели и приоритети. Но нали затова е формата на управление „общински съвет“. Взимат се решения след изслушване на всички мнения. Политиката учи хората да пречупват егото си, своята гордост и да работят в името на обществения интерес. Това е моментът, който събира тези непримирими врагове. Като гражданско общество ставаме все по-зрели, защото разбираме обществения интерес и можем да превъзмогнем себе си в името на общото.

С община Несебър какво ще става в понеделник, 11 ноември?

В 14 часа е сесията. Това, което е в моите правомощия, е да свикам общинска сесия. Това съм го направил. Да закълна избрания за кмет, избраните за кметове на кметства и общинските съветници. Който се яви, разбира се. Оттам нататък областният управител няма други задължения и правомощия. Разписано е ясно в закона. Следва избор на председател на общинския съвет и избор на комисия по изготвяне на правилника.

Заявихте на клетвата в Карнобат „Държавата беше дотук“, сега гражданите ли са на ход?

Държавата беше дотук по отношение на церемонията. Неслучайно казах, че нашият контрол върху законосъобразността на актовете съществува и ние го упражняваме много строго. Нека имат предвид, че общинският съвет и кметовете трябва да извършват само законосъобразни действия. Държавата си е на място и контролира местните актове.

Автор: Красимир Калудов

снимката е архивна

политика ...


икономика ...


образование ...