политика 09 ноем. 2019 2019-11-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBblUyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7068ce2a6730752e4ad4345c05b46618d9ef9248/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36138.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Изкуството на войната" в карнобатски вариант

Нали знаете кой въпрос е със сигурност в състояние да накара г-н Бойко Борисов да се вбеси…Когато някой репортер го попита ще се коалират ли ГЕРБ и БСП, тогава премиерът меко казано се ядосва и започва да сее огън и жупел.

Щом чуе същия въпрос, лидерката на левицата  Корнелия Нинова придобива пък състояние, сравнимо с това на вулкан в активна фаза.

Двамата се държат като непримирими политически противници, при всеки сгоден случай си нанасят удари и контраудари и винаги са готови да излязат навън да се разберат ...като мъже, както се казва.

Лидерите на ГЕРБ и БСП не се уморяват да дават доказателства за това, че не мелят брашно заедно и че има граници, които никога няма да бъдат преминати.

Но всяко правило си има и изключения.

В Карнобат станахме свидетели на нещо различно. Между БСП и ГЕРБ възникна такова фатално привличане, че поради важността на събитието просто няма как да не обърнем внимание на случилото се.

По време на първата тържествена сесия, в която областният управител Вълчо Чолаков закле кмета и общинските съветници, БСП и ГЕРБ демонстративно показаха, макар и с тайно гласуване, че са готови да играят в общ отбор и интересите им съвпадат. Поне временно.

Заедно с местна коалиция те обединиха с едно "пролетно" настроение гласовете си и създадоха мнозинство, което избра г-н Теодор Ченешев за председател на общинския съвет. Гласовете на тримата съветници от ГЕРБ се оказаха решаващи при това гласуване и добавиха онова количество, от което се нуждаеха БСП и съюзниците им, за да постигнат знакова победа над претендента за председателския пост адв. Стефан Кенов.  Но най-вече да отправят предупредителен „оръдеен изстрел“ към настоящия кмет Георги Димитров, разбира се.

Така 12 от съветниците гласуваха за г-н Ченешев, а 8 дадоха гласа си за г-н Кенов. 

Но като се замисли човек, защо пък едно такова стратегическо обединение да е невъзможно. В политиката сме ставали свидетели на какви ли не причудливи обрати в стил „Нищо лично, просто…политика“ и „Целта оправдава средствата“

А на нас ни остава да видим дали БСП и ГЕРБ са изиграли еднократен тактически ход, за да постигнат една обща цел или отсега нататък ще бъдат рамо до рамо през следващите четири години в Карнобат, докато…нещо или някой раздели тази конфигурация.

Чисто хипотетично и абсолютно теоретично, този някой може да е всеки. Макар че в Карнобат определят като демиург на новото мнозинство влиятелен местен предприемач, който скромно присъства като обикновен гражданин на първата тържествена сесия. Но човекът може пък просто да е искал да изгледа знаковото събитие, а не да наблюдава кой как гласува.

Карнобатлии обсъждат международното положение

Каквото и да се случи оттук нататък, в Карнобат вече имаме политически „прощъпалник“, в който БСП и ГЕРБ плеснаха с ръце и се прегърнаха демонстративно напук на войната на световете, която водят Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Така че в Карнобат имат отново повод да си кажат „И ний сме дали нещо на света“ и това е една невъзможна политическа любов.

Какво казват хората?  Като се обичат младите, да се взимат.

Тодор Байчев, Владимир Крумов и техните съпартийци в общинския съвет изиграха знаков ход на шахматната дъска в карнобатската политика, но…

…но пък областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, който вече е спечелил всякакви битки срещу партията столетница в Бургас и региона, едва ли би дал благословията си за този „брак по сметка“.

Да не говорим пък за джентълмена ръгбист и социалист Атанас Зафиров, който не може да диша управляващите и като част от ръководството на левицата подкрепя изцяло кръстоносния поход на Корнелия Нинова срещу Бойко Борисов и съпартийците му.

Кой знае как ще реагират двамата на този политически флирт. 

Само за протокола …попитан как ще работи срещу едно такова враждебно мнозинство в общинския съвет, кметът Георги Димитров отговори, че според него всички съветници ще работят за Карнобат, а не за партиите си. Тези думи са видимата част на айсберга, политическото говорене, а иначе и на врабчетата в Карнобат е ясно, че ни предстои да видим „Изкуството на войната“ в карнобатски вариант. 

А иначе странно или не, но кметът и на тези общински избори отказа да влезе в кръвопролитна политическа битка, което противниците му изтълкуваха като слабост. Затова го атакуваха денонощно и му нанасяха удар след удар на терен и през социалните мрежи, а той само мълчеше. Накрая при преброяването на гласовете млъкнаха всички.

"Умният владетел воюва малко и така запазва силите на държавата си, това му дава възможност да заеме положението БА - владетел хегемон, т.е глава на съюза на владетелите. А когато владетелят е още по-предпазлив и се стреми да воюва колкото се може по-малко, силите на държавата му в сравнение с останалите държави, изтощени от войните, ще нарастнат дотолкова, че той без особен труд постига положението УАН, тоест на могъщ владетел. Най-много постига онзи, който воюва само тогава, когато е абсолютно неизбежно..."

Не, разбира се. Това не са думи на Георги Димитров, а на Сун Дзъ. Но пък кой ли чете в днешно време. Предпочитат да воюват и атакуват.

Но тихо, защото уважаемият председател на общинския съвет г-н Ченешев вече казва своето прочуто "Който е съгласен предложението за решение да стане решение, моля да гласува". Я, да видим как ще гласуват карнобатските съветници от ГЕРБ и БСП...

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...