различно 02 ноем. 2019 2019-11-02 2020-08-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFE5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3358fb62533e999b80ea3896bf441245767e8cf2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36082.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зияд Ел Масри: Корупцията, бедността и безработицата водят до взрив на системата

Д-р Зияд Ел Масри се е посветил основно на развитието на медицината в България и на различни обществени каузи, но освен това е един от малкото хора в страната , които непрекъснато анализират процесите в Близкия изток и свързаността им с различни събития по света. Потърсихме го за кратък коментар за последните политически трусове в Ливан, Ирак и Сирия.

В момента в Близкия изток отново протичат процеси, които граничат с хаоса. Има ли връзка между случващото се в Ливан и в Ирак, където хората масово излязоха по улиците, за да протестират срещу своите правителства?

А има ли нещо общо между събитията в Ирак, Ливан, Чили във Франция? Това трябва да се попитаме по-скоро. И отговорът е „Да има нещо общо“. Това са корупцията и бедността. Виждаме, че има някаква световна тенденция. Нещата се случват пред очите ни. Моделът на управление на света няма тежест, няма сила, няма енергия да продължи да живее и да дърпа светът напред. Вижте от телевизионните новини…протести в Багдад, протести в Париж, протести в Манила във Филипините, протести в Сантяго де Чили…хората протестират на различни езици, в различни държави, но заради едно и също.

Още през 2012 год. в едно друго интервю / можете да го пречете ТУК/ заявихте, че моделите на обществената организация и на управление са изхабени…какво следва? Срив?

Но ако през 2012 год. този факт са го осъзнали някакви наблюдатели и анализатори, след тях го проумяха политиците,а  сега го осъзнаха и хората. Разбраха го народите. Ето, в Египет има многохилядни митинги. В Ливан, в Ирак, във Филипините, „жълтите жилетки“ във Франция, в Лондон…навсякъде. И какво всъщност казват хората. Не им стигат парите, корупцията е на всички нива. Обществената система много лесно може да се прояжда от корупцията. Навсякъде е така. Става като снежна топка по планински склон.

Питате ме за Ливан. Там хората излязоха на улицата, защото 25 години изнемогват. Там всичко се краде.Не може една такава малка държава да има такива огромни разходи. Хората там отказват вече да приемат за нормално това да има режим на тока 30 години след гражданската война. Ливанците не могат да си купят елементарни неща. Причината е корупцията и порочната обществена система.  Можем да я наричаме капитализъм или свободен пазар, както искате я наричайте, но тя носи бедност на хората. И ние сме част от тези хора и процеси, но търпението на българския народ е пословично. Само че и на това ще му дойде краят. Удрят българина по джоба. Събужда ме се и виждаме, че някой управник си купил апартамент с личен асансьор. Махат един двама такива корумпирани, ама то вече е невъзможно. Всички са изцапани.Това е навсякъде по света.

Имам усещането, че предстои нещо много сериозно. Или промяна в световните модели на управление или война. Народите обаче започват да се обединяват около това, че не желаят повече да живеят в бедност заради корупцията.

Ирак е трета държава по залежи на петрол, милиарди долари влизат при тях, а хората ядат от кофите за боклук. Нямам как някой да приеме, че един народ от 30 млн. души създава пари за 200 млн. души, а всички живеят в мизерия. Ето това е корупцията.

В Ливан прави впечатление това ,че протестиращите искат да се сложи край на това разделение на държавни  постове по квотен принцип, основан на религията, т.е премиер християнин, президент мюсюлманин сунит или шеф на парламента шиит, дано не греша подредбата…Защо се стига дотук?

Хората искат това да се промени, защото този модел в Ливан работеше за определени семейства и династии. Управляват отделни фамилии, но тази форма на управление също беше просмукана от корупция.  Но нали Ливан празнува освобождението си от Турция и от Франция? Там живеят християни и мюсюлмани отдавна. Това означава, че там си живеят без проблеми. А през последните 30 години тези, които дойдоха да управляват в името на религията, те дойдоха не само да разделят хората, но и да ги ограбват. Затова гладът изкара хората на улицата. Гладът е по-силен от религията. Мюсюлмани и християни гладуват заедно и еднакво силно. Това е в Ливан, това е в Ирак. Във Франция също. Искат промени. Това е световна криза.

Каква е ролята на Иран в Ирак и в Ливан? Ще загуби ли Иран влиянието си там?

На регионално ниво там има един общ фронт между Иран и Сирия, воден от Русия. Разбира се, има голям страх в Иран, че губят влиянието си в Ливан и в Ирак. Хората вече стигнаха до такова ниво, че не им пука от нищо. Ако там рухнат системите и управленията, влиянието на Хизбулла ще рухне също. Хизбулла е част от управлението в Ливан, имат министри, които ги легитимират като политическа сила, а не като терористична организация. Но ако в Ливан нещата се променят и се създаде друга власт, тогава Иран и Хизбулла ще загубят позициите си. Иран по никакъв начин няма интерес тези протести в Ливан и в Ирак да успеят. Най-големият губещ от тях ще бъде Иран.

Но въпросът не е в това да се смени министър-председателят А с министър-председателя Б. Хората искат промени на цялата система на държавното управление, а не на един управник.

Ще утихнат ли протестите в Близкия изток скоро или ще ескалират още повече?

Притеснява ме, че ще има ефект на доминото в съседни държави. Процесите няма да спрат, защото протестиращите нямат какво да губят. Ако не умрат от куршумите на жандармерията и отрядите за борба с безредиците, ще умрат от глад или от болести, защото нямат с какво да си купят лекарства. Най-опасното е тогава, когато гладният народ излезе по улиците. Хората тогава нямат какво да губят и не се страхуват от нищо. Такъв човек не можеш да го убедиш в нищо. Гладът не чака. Тамошните управници трябва да знаят, че връщане назад няма.

Ливан и Ирак се тресат, а накъде отива Сирия?

Сирия не е държава. Тя е катастрофа. Няма държава там. Има една столица Дамаск и това е. Има над 30 области, а от тях 22 са унищожени. Няма ги и хората. Сирийците избягаха. В Халеп няма работници за заводите. Няма  и заводи. Има милиони бежанци в Турция, в Йордания,в Саудитска Арабия, в Египет, в Йордания, в Европа.Една трета от сирийците не са в Сирия. Това е бомба със закъснител.

Преди време прогнозирахте, че кюрдите няма да имат държава, а Сирия ще се разпадне. Продължавате ли да го твърдите?

Да, абосюлтно. Още сто години кюрдите няма да създадат своя държава. Иран и Турция никога няма да го позволят. Кюрдите нямат достъп до море или по въздуха. Заобиколени са отвсякъде от съперници. Преди време Ирак забрани въздушния достъп до зоните ,населени с кюрди и това беше край на всичко.

Но там, в тази част на света виждаме един нов сценарий на Ердоган.  САЩ изтеглиха своите военни части от териториите в Сирия, населени с кюрди.И Турция ще създава зона на сигурност с дълбочина 30 км. и с дължина от 240 км. Не се знае дали някога тази буферна зона ще бъде върната на Сирия.  Там ще заселят 2 млн. сирийци, но от тях около 600 000 туркомани. Сирийци, с турски корени. Те знаят турски език, араби са, но с турски корени. Тези 2 млн. сирийци в буферната зона за сигурност ще имат турско гражданство. Ще ги разселят там, ще стане като Лас Вегас…ще строят, ще изграждат инфраструктура в зоната за сигурност. Ако някой ден има натиск от световните сили, турската армия ще се изтегли от зоната за сигурност в Северна Сирия. Но там ще останат 2 млн. сирийци  с турско гражданство. И ако утре армията на Сирия влезе в зоната или кюрдите, ще се повтори сценария със Северен Кипър. Турците ще нахлуят там, за да защитят своите …нови сънародници турски граждани. 30 км навътре в Сирия ще живеят 2 млн. души с турски паспорти, които ще бъдат първата защитна линия пред границата на Турция.

Звучите така, сякаш не очаквате скоро време добри новини от Близкия изток?

Не, не очаквам нищо хубаво оттам. Атмосферата изобщо в света не води към добро. Ще има доста черни дни отсега нататък. В близките две три години, ако не се вземат мерки, ще видим много по-страшни неща и по-голяма агресия.  Глад, безработица, корупция под една шапка винаги водят до взрив на системата във всички нива.

 Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...