региони 31 авг. 2019 2019-08-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGxUIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dadbad04916f3dcdf18b6668adc9558a54e6aa9a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35550.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо жителите на карнобатския квартал „Железничар“ имат повод за радост

Община Карнобат направи важна крачка към придобиването на терена в района около жп гарата. Решението за започването на тази процедура беше взето с  единодушната подкрепа от общинските съветници.

Гласуването за прехвърлянето на имота в активите на общинската собственост беше естествено продължение на тристранната среща между Националната компания "Железопътна инфраструктура", Областна управа  и Община Карнобат.

Около 300 души живеят в квартал „Жeлезничар“, обособен в района около жп гарата.

Собственик на подземните комуникации е НКЖИ, но държавната фирма не може по никакъв начин да поддържа остарялата канализация, заради което често се стига до течове на отпадни води в тази част на града.

Същевременно въпреки желанието си и наличието на достатъчен финансов ресурс кметът Георги Димитров и администрацията му не могат да извършат дори и авариен ремонт, защото законът забранява да бъдат влагани общински средства в чужда собственост. Патовата ситуация продължава вече над десет години.

С решението на общинския съвет се дава възможност на Областния управител да започне действия по прехвърляне на собствеността на терена от НКЖИ към общината.

В момента, в който бъдат придобити правата върху парцела, ВиК Бургас ще започне пълна подмяна на канализацията. От своя страна общината ще ремонтира улиците, ще ги асфалтира и ще изгради тротоари по протежение на уличната настилка. По този начин трайно ще се решат проблемите на  жителите и на бизнеса, който инвестира в тази зона.

С предвиденото от държавата обновяване на жп гарата, с очакваното реновиране на гаровия площад, с подмяната на подземните комуникации квартал „Железничар“ ще се превърне в още една привлекателна част от град Карнобат – прогнозира  кметът Георги Димитров.

 снимката е илюстративна

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...