политика 26 авг. 2019 2019-08-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEE0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4b9b404c1a91ee9d87ecd47f1bb6eb955b843573/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35502.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Константин Бачийски: Да спасим летище Равнец

През уикенда в Бургас започна подписка, която си поставя за цел да привлече подкрепата на бургазлии за идеята в Равнец да бъде създадена безмитна зона с карго летище. За целта трябва да бъдат съхранени функционалните възможности на бившата авиобаза, т.е пистите за кацане и излитане да бъзат съхранени. Авторът на амбициозния план за развитие на рухналото летище е Константин Бачийски. Ето и неговият кратък коментар за подписката.

Що за подписка е това и за каква кауза търсите подкрепа чрез нея?

Това е една гражданска инициатива, която има за цел да направи така, че Община Бургас да запази летище Равнец.

Да, но Община Бургас обяви своя мащабен амбициозен план да превърне рухналото летище  в модерен индустриален парк. Какво не ви харесва в тази идея?

Аз подкрепям идеята за индустриална зона, но това, което трябва да се направи там, далеч надхвърля идеята на общината. В Бургас и около Бургас има вече индустриални зони или логистични паркове. В Бургас, в Българово, сега ще се строи нов до изхода за Созопол,  да не говорим, че в България и в момента има 65 индустриални зони и тази в Равнец ще е шейсет и шестата. За да сме интересни на инвеститорите, ние трябва да предложим нещо различно, нещо, което никой няма, нещо ,което ще ни донесе предимства.

Какво предлагате вие?

Ако в Равнец направим свободна безмитна зона със собствено карго летище, тогава ще имаме нещо, което ще е уникално не само за България, а за цяла Югоизточна Европа.

Защо държите толкова много на това пистите на летището да се запазят? Това някакво ключово предимство ли е?

Точно това е. Идеята на общината и моята идея могат да се реализират паралелно, даже моята идея надгражда тази на общината. Но ако Общинският съвет приеме проекта на общината за този Подробен устройствен план…тогава слагаме край на възможностите.

Общината предвижда върху пистите да създаде зони за озеленяване и спорт, а непосредствено до самите писти планът предвижда терени за строителство…Бъдещите сгради ще са толкова близо, че няма как да излети или кацне тук самолет. Има нормативна база, която изисква около самите писти да има отстояние и зони за сигурност. В този проект за ПУП няма такива възможности. В този проект на общината пистите не могат да бъдат използвани по предназначение.

Ако във вторник, 27 август, бъде приет проекта за ПУП на летище Равнец, предложен от общината, какво ще се случи?

Искрено се надявам, че общината ще направи корекции. Искам единствено да се запазят пистите и да се запази възможността за излитане и кацане на самолети от Равнец, а такова е и изискването на Министерски съвет, когато той е прехвърлил собствеността върху летището на общината.

Видях, че в подписката се включват мъже, жени, майки с деца, млади хора…това обнадеждава ли ви?

Смятам, че подкрепата е доста голяма. Бургазлии разбират, че безмитна зона и карго летище в Равнец са шанс за града ни и за региона.

автор: Красимир Калудов

на снимката - Константин Бачийски показва оцветените в жълто самолетни писти, които според проекта за ПУП трябва да бъдат превърнати в зелени площи и зони за спорт

 

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...