политика 22 авг. 2019 2019-08-22 2019-08-22 https://www.burgas-reporter.com/attachments/d745ed7c96db2e8f197537813e11956b873f6a4f/store/fit/600/400/ba8aac41d302660a35845cd18f5e967688a64414fecf62299e092dc05b75/article_image

Burgas Reporter Ltd.

В Равнец подкрепят плана на Бачийски за безмитна зона с карго летище

Жители на  Равнец от няколко поколения се срещнаха с Константин Бачийски, за да се запознаят лично с онази част от неговия план, посветен на възможностите за икономическо развитие на изоставената от години военна авиобаза.

Общинският съветник от ПП СЕК представи пред своите домакини фундаменталните разлики между подготвяния от общината вариант за индустриален парк и концепцията според  плана “Бачийски“  за изграждане на Свободна безмитна зона с  прилежащо летище за обслужване на карго полети.

Константин Бачийски сподели тревогата си, че по време на предстоящата на 27 август общинска сесия ще бъде обсъден и гласуван от мнозинството  ПУП /Подробен устройствен план/, който предвижда отреждане на пистите на бившето летище в терен за спортна инфраструктура и озеленяване. Освен това в общинския проект са заложени парцели за строителство на производствени сгради без спазване на изискването от нормативната уредба за  отстояние на обектите от пистите  на 60 и 75 метра, т.е ще бъдат нарушени зоните за сигурност.

С унищожаването на пистите Равнец ще изгуби основното си конкурентно предимство, които го отличава от всички останали 65 индустриални зони в България, а именно притежание на собствено летище, което би го направило атрактивно за потенциалните инвеститори – прогнозира Бачийски.

Авторът на плана „Бачийски“ сподели с жителите на селото несъгласието си с това бившето военното летище да загуби възможността си да обслужва полети.

“Моята идея е доста по-мащабна и работя по нея повече от две години. Ако в Равнец направим безмитна зона с карго летище, ще бъдем единствени не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Тогава няма да имаме конкуренция” – обясни стратегията си Константин Бачийски.

По време на срещата си жителите на Равнец съветникът сподели с тях и това, че е представил концепцията си за „Свободна безмитна зона с карго летище“ пред участници в икономически форуми в Китай, Русия и Дубай, както и това, че в резултат на разговорите вече има заявен инвеститорски интерес от китайски и турски компании.

Ето защо той не скри разочарованието си от това, че Общината е на път да наложи проект, който ще намали шансовете за привличане на инвеститори от световна величина и ще ограничи условията за откриване на добре платени работни места.

Съветникът цитира позицията на общински служител „На нас летище не ни трябва“ като пример за икономическо късогледство и политическа ревност.

Ако няма летище в Равнец, това ще бъде във вреда не само за развитието на района, но и ще прекъсне пъпната връв на селото с неговата история – заяви Константин Бачийски.

политика ...


икономика ...


образование ...