политика 12 авг. 2019 2019-08-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2szIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7942464c011e076fd20728002b6b9d13094fa3c0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35394.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Константин Бачийски показа разликата в мащабите на мислене в Бургас

Бургазлии сами да преценят разликата в мащабите на двата проекта за бъдещето на старото военно летище в Равнец, които бяха представени с около час разлика в началото на миналата седмица. Това препоръча общинският съветник Константин Бачийски на бургазлии по време на гостуването си в сутрешния блок на телевизия „Канал 0“, където представи своя „План Бачийски“ за развитието на Бургас.

По време на разговора той припомни детайли от проекта си за изграждане на Свободна безмитна зона в Равнец с прилежащо летище за обслужване на карго полети. Именно това съчетание на предимства според него би могло да привлече свободни капитали на компании от цял свят. Нещо повече, в резултат на презентацията на своята концепция пред участници в икономически форуми в Санкт Петербург  в Русия, в Дубай и в Шанхай, Китай, вече има заявен инвеститорски интерес от страна на компании с внушителен капитал.

Бачийски сподели, че е изпреварил събитията и е представил възможностите за инвестиции в Свободна безмитна зона в Равнец на един от отпадналите участници  в процедурата за концесия на летище София с аргумент, че така или иначе консорциумът е предвидил в бюджета си около 1 млрд . лв за строителството на терминал, които могат да бъдат насочени към изграждане на зоната с карго летище.

Същевременно Константин Бачийски изрази изненадата си от това, че през миналата седмица само час по-късно след пресконференцията му по темата се е появило „контра-предложение“, включващо изграждането на поредната индустриална зона / от общо над 60 в България/ и общежитие за работници в Равнец, с които да бъде предизвикан интерес в потенциални инвеститори.

Зам. председателят на ПП СЕК определи подобна оферта като несериозна и обяви, че би работил абсолютно с всеки, които поиска да вземе участие в създаването на Свободна безмитна зона в Равнец, по примера на вече съществуваща подобна в Ирландия в ЕС и по модела на Дубай.

Само си представете какви средства може да генерира Община Бургас от такса „смет“ и данък „сгради“ от всички обекти в безмитната зона – коментира Бачийски и прогнозира, че ако идеята му бъде реализирана, младите хора ще спрат да напускат Бургас, ще бъдат създадени високоплатени работни места, а жизненият стандарт ще се повиши.

Зам. председателят на ПП СЕК отново не отговори категорично дали би се кандидатирал за кмет на община Бургас, но си остави „вратичка“ с обяснението, че може да направи тази крачка единствено, ако е необходимо да реализира ключови и важни проекти от ранга на „Свободна безмитна зона Равнец“.

„Идентифицирам проблема, намирам решението и го реализирам“ – накратко описа своя модел на работа Константин Бачийски.

 

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...