политика 07 авг. 2019 2019-08-07 2019-08-07 https://www.burgas-reporter.com/attachments/4db98600925ed509dc66f07cc02cd9593cb3ad02/store/fit/600/400/c6859f4dc9e287302ae799db1b506e8134564c786d05a5fe563bf9ad141d/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Мария Маркова: Културата в Бургас има нужда от подкрепата на Общината

Културата в Бургас има нужда от общинска помощ, за да може да бъде конкурентна на българските и международни сцени, смята Мария Маркова, управител на Частен театър „Маркова”.

„В Бургас има добри самодейни школи и класове, но за тях не се чува почти нищо. Информацията не достига до хората, а те биха могли да бъдат подпомогнати от Община Бургас. Спортните клубове получават субсидия, ако имат успешни изяви. При школите няма такава субсидия, независимо от това, че те постигат отлични резултати и прославят нашия град”, коментира Маркова по време на поредното предаване, организирано от кандидата за кмет Живко Табаков. Тази седмица акцентът е върху културата в черноморската община.

Като пример за неглижиране на културните прояви в Бургас, Маркова даде своя позната със собствена школа, която трябвало да закара група деца в Созопол, за което ѝ е бил нужен транспорт.

„Наложи се да сами да си осигурят начин за предвижване, а децата със собствени средства да си правят костюмите. В областта на културата всяка една помощ е добре дошла. Добрите школи значат и добро качество. Това е още един начин да привличаме туристи. На Бургас са му нужни събития, които да акцентират на нас като добър град за култура. Хората да идват да работят тук, а не да си тръгват”, допълни още управителката на театър „Маркова”.

Тя разказа, че дълги години е била на сцена, затова е наясно колко много пречки има пред творците. Именно затова смята, че Общината може да помогне много за развитие на културата в града.

„Пример е представлението ми „От табора до небето“. Ако имаше някаква финансова подкрепа от Общината, било то и за наем на зала, защото в Бургас те са много високи, ако имахме възможност за по-ниско заплащане, за осветление и музика, то бихме могли да направим още по-качествено представление”, призна тя.

Маркова предложи разходите за осветление и зала да бъдат подпомогнати от Общината, като така много от школите могат да вдигнат нивото си.

„Така и в залите ще идват повече хора. Културната реклама в Бургас също не е развита добре. Има събития, които се провеждат, но никой не разбира за тях. Реклами трябва да има в училищата и университети. Бургас е туристически град, но афишите по централните улици не са достатъчни. Налага се ние да се рекламираме основно през Фейсбук. Може да се направи много и за задържането на младите талантливи артисти, които завършват образованието си в Бургас. Имаме добри театри и опера, като с малки подобрения можем да направим много за културата в града, каза още тя.

Маркова е възпитаничка на Националното училище за танцово изкуство в София. Завършва руска филология, а след това и режисура в Пловдивската академия. През 2011 година се завръща в родния Бургас и пет години работи в Държавната опера като балерина. Две години е преподавател в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. От три години е управител на две големи търговски предприятия, свързани с изкуството. Създава и управлява Частен театър Маркова. Преди 6 месеца дебютира като режисьор-хореограф в „Приказни сезони”. Преди месец се утвърди и с другата си премиерна постановка „От табора до небето“.

политика ...


икономика ...


образование ...