политика 30 юли 2019 2019-07-30 2019-07-30 https://www.burgas-reporter.com/attachments/f0a515725177059677199f0b1724490277ec12c6/store/fit/600/400/855646745f67eb97cebb2e3696b3e6ff6cfad6250efefca0cc968773a16f/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Константин Бачийски: Важно е конкурсите да са без дискриминационни условия

Да бъдат поставени възможно най-облекчени условия за участие в бъдещия конкурс за избор на доставчик на електробуси за нуждите на общинския превозвач "Бургасбус". Това призова съветникът Константин Бачийски. Според него към участниците в евентуалната процедура не трябва да бъдат обявявани  "дискриминационни изисквания". Още по темата в следващото интервю

Защо смятате, че е възможно чрез облекчен конкурс за избор на доставчик Община Бургас да получи повече от планираните 56 електробуса с проекта си по Оперативна програма „Транспорт“?

Условията в конкурсите, които община Бургас обявява, и изобщо  конкурсите в общините, много често са дискриминационни и не дават възможност за реална конкуренция. Затова е много важно да осигурим такива условия в бъдещия конкурс, който ще организира Община Бургас, така че максимален брой участници, производители или доставчици да могат да се включат. Съответно община Бургас не само да избере най-добрия електробус, но и най-добрата цена. Така ако привлечем тези 65 млн. лв по проекта, да можем да закупим евентуално не 56, а 65 броя електробуси. Много често като общински съветник съм бил свидетел на това как общината залага такива условия, които граничат с дискриминационни условия. Например, на търга за концесията на тенис кортовете в центъра на Бургас имаше изисквания, на които отговори само един участник. Условието беше кандидатите да имат опит в строителството, едновременно с това опит в експлоатацията на спортни имоти и да имат точно 2 млн лева в банковата си сметка и да ги докаже 20 дни преди търга. Така и не ми стана ясно до ден днешен защо един бъдещ концесионер трябва да има 2 млн. лв в наличност?

Така че виждаме много често условия, които нямат връзка с конкретната поръчка и с нейните изисквания. Ето защо ние трябва да залагаме условия, които не са дискриминационни. Смятам, че това трябва стане практика в Община Бургас. Преди да бъдат обявени такива търгове, да се провежда обществено обсъждане и в него да се включат заинтересовани лица. Така ще бъдат изчиствани всички спорни моменти, всички дискриминационни условия и ще може да бъде постигната оптимална цена и максимално качество.

Възможно ли е в една бъдеща процедура общината и общинският съвет да поставят условие доставчикът или производителят да гарантира, че в Бургас ще бъде разкрита база за сглобяване или поне за поддръжка на електробусите?

Смятам, че е напълно възможно да се поставя това условие. Във всеки един търг или в конкурс може да има такова условие част от дейностите да се извършват в Бургас. Това може да е смислена точка, защото не само ще създаде работни места, но ще осигури добавена стойност на територията на общината. Това е посока, това могат да са изисквания не само в тази поръчка, но и в много други поръчки, които възлагаме, особено ако са на голяма стойност. Така, ако има повече точки при оценяването, всеки голям производител, който кандидатства, би се замислил върху възможността част от дейностите, които извършва, да бъдат на територията на община Бургас.

Преди време, когато се купуваха автобусите за Бургас, се купуваха и автобуси в София. Имаше информация, че нашите са по-скъпи. Има ли риск това да се получи и с електробусите? В София през декември миналата година  бяха въведени такива и бяха с цена около 700 000 лв на бройка, а нашите май пак са по-скъпи? Включено ли е оборудването в стойността?

Електробус без оборудване, без зарядна станция не може да съществува, да се екслоатира. Това е цялата окомплектовка. А и цените вървят надолу поради простата причина, че електробусите стават все по-масови. Преди пет десет години бяха екзотика, но сега все повече градове, все повече страни по света използват електрически транспорт изцяло. Затова пред общинския съвет казах, че е много важно какви условия ще заложим в бъдещия конкурс, за да получим максимално качество и най-добра цена. Дяволът е в детайлите. Ако поставим условия, на които отговарят малко фирми или само една фирма, естествено, че ще получим едни от най-скъпите електробуси в страната. Ако сложим условия, които създават възможности за по-голяма конкуренция, нормално е да получим най-доброто за Бургас и за гражданите му.

 автор: Красимир Калудов

политика ...


икономика ...


образование ...