политика 20 юли 2019 2019-07-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajg0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ef0d009051876bf027db9d36d13db9a6e8e77545/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35196.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Тишев: В БСП Бургас тръгваме като един отбор за успех на изборите

Общинската конференция на БСП реши народният представител Николай Тишев да бъде кандидатът за кмет на левицата на местните избори в Бургас. Депутатът ще води и общинската листа. Потърсихме за коментар Николай Тишев малко след решението на партийния форум 

Конференцията на БСП реши вие да бъдете кандидат за кмет на Община Бургас…С толкова хора зад гърба си, как оценявате тази подкрепа?

Това е голяма отговорност, още повече като знаем колко силен е нашият опонент Димитър Николов. Вярвам, че няма да подведа тези, които гласуваха за мен на конференцията. Тръгваме към успех, уверен съм, че ще направим една много добра кампания и ще имаме добър резултат както за кандидат – кмет, така и за листа със съветници. Специално от листата ни очаквам два пъти по-добър резултат в сравнение с този преди четири години. Но в крайна сметка на 27 октомври хората ще решат и ще кажат коя партия колко места ще има в общинския съвет.

Ясно е, че избирателите  ще решат всичко, но сам споменахте, че тръгвате към успех. Вярвате ли наистина, че вие и колегите ви сте в състояние да постигнете пробив в един от бастионите на ГЕРБ в страната, какъвто е Бургас?

Аз си давам реална сметка, че ще бъде изключително трудно. ГЕРБ в Бургас е съсредоточил в себе си цялата власт. И общинска и държавна. Но в крайна сметка, нали затова са изборите. Хората отиват, за да гласуват за промяна и ние сме длъжни да им предложим алтернатива и промяна. Предварително не звучи сериозно да давам прогноза кой ще спечели и с колко ще спечели. Нека да тръгне кампанията. Ние се готвим за успех.

Мислите ли, че платформата „Визия за Бургас“, която представяте от известно време пред бургазлии, ще ги мотивира да ви подкрепят? Мислите ли, че тази визия им предлага промяната, която те евентуално търсят?

Да. Ние вече представихме пет модула от нашата „Визия за Бургас“ в сферата на икономиката, на транспорта, на социалното дело, обществен ред и сигурност, включително и в сферата на здравеопазването и образованието. Имаме добре подготвени документи, но е важно да се знае, че предизборната ни програма продължава да се обогатява, да се надгражда. В началото на кампанията ще имаме едни много добре подготвен и завършен документ.

Смятате ли, че ще обедините около вас всички членове и симпатизанти на БСП Бургас за изборите?

Имахме изключително ползотворна конференция и си мисля, че в сравнение с последните две или три, посветени на местни избори, тази беше най-спокойната и изпълнена с положителен заряд. Мога да кажа, че всичко при нас е ОК. В листата влязоха много силни личности и всички ще тръгнем като един отбор.

Освен кандидат за кмет сте и водач на листата. Какъв е замисълът на този ход?

Назад в годините в предходни избори сме имали един кандидат за кмет и друг водач на листа. Така се е стигало до положение, в което има едва ли не два отделни предизборни щабове. Този път сме решили да сме като юмрук. Кандидат за кмет, листа, заедно с партийното ръководство всички да бием в една посока. А освен това кандидатът за кмет би трябвало да „тегли“ и листата, това е смисълът.

Но пък по този начин едни човек ще носи цялата отговорност и като кандидат за кмет и като водач на листата със съветници…Готов ли сте за тази тежест?

Да, защото всеки кандидат за кмет би трябвало да има самочувствието, че ще привлече и мажоритарен вот. Хора, които биха гласували за него извън партията. Когато този кандидат води листата, и носи гласове от привлечения вот. Защото ако е само кандидат за кмет, хората ще гласуват за него и дотам.

Значи става въпрос за тактически ход?

Добре ,нека е тактически ход, макар че ние във всички общини в Бургаска област сме правили и досега това, кандидатът за кмет води и листата. Това е било практика.  Имаше едно положение, в което ако кандидатът за кмет е партиен член, води листата, ако не е партиен член, тогава води общинският председател, а кандидатът е втори.  В Бургас преди беше по-различно, защото в миналото е имало и независим кандидат и т.н

Като кандидат за кмет и като водач на листа бихте ли препоръчал колегите ви да работят за силен преференциален вот?

Аз бих препоръчал на моите колеги в листата, на партийните членове и тези от гражданската квота, да работят за преференции. Прагът ще е доста по-голям, по наши изчисления ще са необходими между 700-850 гласа, за да се пренареди листата на БСП, но това са допълнителни гласове, които ще помогнат за по-доброто представяне.

Какво е посланието ви не само към симпатизантите на БСП, а и към всички бургазлии, към хората от общината?

Да изградим общото бъдеще на Бургас заедно. Това е моето послание.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...