политика 20 юли 2019 2019-07-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajQ0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--af4c91473cc9c3189115bfe2f4de0abe272560a0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35195.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Христо Симеонов: Ще участвам на местните избори в Бургас

Христо Симеонов, учител по философия в Английската езикова гимназия в Бургас предизвика истинска сензация на изборите за Европейски парламент, на които се яви като независим кандидат. Тогава той остави с постигнатия резултат зад себе си редица партии и се превърна в нещо като политически феномен. Три месеца преди общинските избори все повече хора се питат дали Христо Симеонов ще стане част от предизборната надпревара в Бургас. Потърсихме го, за да му зададем този, а и други въпроси.

Нека припомним колко българи гласуваха за вас, за да ги представлявате лично в Европейския парламент? 

3641 човека , от които накрая бяха отнети около 70 гласа, поради недействителни бюлетини и това се случи чак на петия ден след изборите. Но когато си представиш едни 3641 човека зад себе си, когато се обърнеш и мислено ги видиш, това е вече огромно множество от хора ,които те подкрепят и пред които се чувстваш отговорен за онова, което си обещал да направиш.

Вие сторихте немислимото, като спечелихте доверието на българи от цялата страна и това изчислено в гласове ви донесе по-голяма подкрепа, отколкото получиха някои парламентарно представени партии. Това го отдавате на случайност, на вашите лични качества, на стечение на обстоятелствата или на начало на един процес, който доказва, че и един обикновен човек може да постигне необикновени неща?

Моето влизане в политиката беше свързано с предизвикателство към мен от учениците ми. Всъщност се оказа, че хората, гласували за мен, са от онези, които не ходят на избори, защото са били разочаровани. Моята голяма идея, тръгвайки в политиката, беше да събудя съзнанието на тези хора, които не ходят на избори. Да създам програма, която да им хареса, да ми се доверят и да излязат да гласуват.

Това звучи малко наивно и донякъде идеалистично в тези вълчи времена. Има ли място един антисистемен играч в българската политически система? Един обикновен човек може ли да стане част от родната политика?

Един обикновен човек може да постигне много. Не събрах необходимия брой гласове, защото от всички българи излязоха да гласуват само 27%, а 73% не гласуваха. Случи се „Апартаментгейт“, появиха се компромати,  недоказани обвинения от БСП, от „двете женици“, както ги определи Борисов, всичко това разочарова хората. Тези, които отидоха да гласуват, бяха партийните кохорти. За мен гласуваха  хората, които ме познават и други, които ме чуха, видяха ме, повярваха в мен и ме харесаха. Мисля, че фактът, че  не съм представител на нито една партия, се хареса на хората. 

Приемате ли за истина максимата „Когато отвратените се оттеглят, управляват отвратителните“?

Абсолютно вярно е.. Нас ни управляват  хора, които ни казват „Да, послъгваме ви понякога, но ви се извиняваме. Който не работи, той не греши. Избрахте ни отново, така че ви управляваме“. Общоизвестна е философската максима: „Всеки народ  заслужава господаря си“. На евроизборите хората имаха алтернатива в лицето на шестима независими кандидати. И в същото време десетки хиляди отидоха до урните за да изберат опцията „Не подкрепям никого“. Логично е в такава ситуация да спечелят отново „големите“ партии.

Успехът ви на евроизборите привлече голямо внимание. Мислите ли да доразвиете този потенциал? Вие самият вече сте интересен, може да се каже, че сте най-интересният актив на политическия пазар за предстоящите местни избори в Бургас…ще участвате ли в тях?

В няколко интервюта, които давах пред различни медии, казвах, че на мен ми трябва време да взема едно такова решение. Във времето до момента имах покани от представители на сериозни партии. Имах покани в Бургас и в страната. Имаше предложение да се включа в партийни екипи за бъдеща работа и участие в кампанията на местните избори…

Какво се оказа ценно за партиите? Вашите идеи или вашият личен рейтинг?

Надявам се да са имали предвид и двете неща.

Приехте ли вече някоя от всичките оферти, които ви отправиха от партиите в Бургас?

Всъщност аз обичам да избирам, а не мен да ме избират. Затова реших…

Е, какво решихте?

Ще се включа в бъдещите местни избори в Бургас, но ще избера онова предложение, което е отправено от хора, на които мога да се доверя, хора с които можем да обменяме идеи  и да ги реализираме в един бъдещ общински съвет.

Така не звучи никак конкретно. Избрахте ли политическа платформа или кандидат за кмет, когото ще подкрепите на местните избори в Бургас?

Нека да оставим този отговор засега. В рамките на една седмица ще взема своето окончателно решение. Да, ориентирал съм се вече към нещо много стойностно, което би гарантирало развитието на Бургас в следващите  двадесет, двадесет и пет години.

Да изясним…ще подкрепите много стойностна партия или много стойностен човек?

Говорих с много стойностен, позитивен и, мисля, почтен човек.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...