култура 15 юли 2019 2019-07-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckEzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--97e9578e9c02e2d3b61c28fdd814738cd85bbb23/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35151.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Друидската принцеса Норма ще завладее Бегликташ

Легендата за друидската принцеса Норма, претворена в най-известната опера на Винченцо Белини, ще оживее в древното тракийско светилище Бегликташ.

Спектакълът ще се състои на 10 август от 20:30 ч. Представлението на Държавна опера – Бургас ще гостува на община Приморско със солистите, оркестъра, хора и балета си в една от най-атрактивните си постановки. Режисурата е на Дарина Главанакова, сценографията е на Иван Савов, а хореографията – на Галина Калчева.

Операта „Норма“ на Винченцо Белини е известна с най-впечатляващата ария – „Каста дива“. Самата творба се определя като критерий за красиво пеене „белканто“ и съчетание на лирика и трагедия. Той създава произведението си по творбата на Александър Суме „Норма, или Детеубийството“. Белини е вдъхновен да напише „Норма“ от своя либретист Романи и от най-добрата певица на своето време – Джудита Паста. Въпреки че премиерата й се проваля, второто й представление е истински фурор. Това е най-ценната творба на Белини.

Изборът на място за спектакъла не е случаен. Древното мегалитно светилище край Приморско ще изиграе ролята на естествен декор на „Норма“, чието действие описва друидска легенда за цивилизации от отдавна отминали времена. Огромните сиенитни блокове в каменния тракийски комплекс кореспондират по мистичен начин с традициите и практиките на друидското общество. В либретото е заложена легендата за поробената от римляните Галия. Дъщерята на върховния жрец на друидите Оровезо, Норма, е нарушила свещения си обет на жрица в храма и тайно се е омъжила за римския проконсул Северио Полионе, поробил родината й. Те имат две деца, но Полионе се е влюбил в младата жрица Адалджиза. Норма изказва пророчество, че Рим ще загине заради собствената си слабост и храбростта на галските воини. Скоро след това тя разбира, че нейният Полионе вече не я обича. В същото време Адалджиза и й признава, че е влюбена в женен мъж и моли да бъде освободена от жреческия й обет. Норма разбира коя е нейната съперница и в отчаянието си замисля да убие двете си деца и да сложи край на живота си. Все пак майчината любов надделява над желанието за мъст.

Галите се бунтуват и настояват Оровезо да ги поведе срещу римляните, но главният жрец казва, че боговете не искат война. Норма е разгневена и обявява войната срещу римляните. В същото време в храма на друидите е заловен Полионе, който е смятал да отвлече Адалджиза. Норма го заплашва, че ще изпрати жрицата на клада заради нарушената й клетва. Полионе моли за пощада, но съпругата му заповядва да подготвят кладата не само за опетнилата честта на Галия жрица, но и за собствения й мъж. Трябва само да бъде изречено името на обречената. Всички очакват да чуят името на Адалджиза, но Норма изрича своето. Полионе е поразен. Едва сега разбира силата на любовта й. Любовта на римлянина към жрицата на галите пламва отново и той смело застава на кладата до своята вярна съпруга.

Билети могат  да се закупят на касата на Държавна  опера-  Бургас и Туристически информационен център-Приморско.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...