култура 14 юли 2019 2019-07-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTgzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ace89c26fdc4978f8055d88655181a7cd20e6b17/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35148.jpg

Burgas Reporter Ltd.

С какво е различен центърът за изкуства на сдружение „Артем“ в Бургас

Според вас каква е вероятността в Бургас да пристигнат в рамките на няколко седмици преподаватели от академии на световни университети и да водят „майсторски класове“  не само за свои студенти от различни държави, но и за талантливи деца от града и региона?

Докато се колебаете между отговорите „Това няма как да стане“ и „Това е невъзможно“,  ентусиастите от „Център за музикално и сценично изкуство“ на сдружение Артем  са се захванали да изпълнят точно тази наглед мисия невъзможна.

В центъра, който наскоро отвори вратите си за талантите от Бургас, работят усилено по своята амбициозна стратегия.

Вече са проведени разговори и отправени покани към преподаватели от  академия „Робърт Шуман“ в Дюселдорф, с техни колеги от консерваторията в Амстердам, с преподаватели от академия „Санта Чечилия“ в Рим и др. 

„Всичко е на основата на лични контакти“ – разказва Георги Султанов от сдружение „Артем“. Заедно със своите партньори са създали от нищото своя център за музикално и сценично изкуство и са амбицирани да покажат, че културата в Бургас може да се развива по начин и правила, по които това се случва в световните  културни столици.

Поканихме мои колеги, оперни изпълнители и инструменталисти, които не само работят в оперни театри, но и са преподаватели в университети. Казахме им да заповядат през лятото в Бургас, в нашия център, за да проведат майсторски класове на свои студенти, но по същото време да обучават и по две три деца, които ние сме избрали“ – накратко обяснява концепцията на центъра Георги Султанов.

Въпреки че са утвърдени преподаватели и  изпълнители с наситен календар, поканените са потвърдили, че ще пристигнат в Бургас.

Първият в списъка с именити гости е проф. Нобору Аомори, която е приела поканата на центъра  и от 22 юли ще проведе свой майсторски клас  с петима от своите японски студенти и с двама талантливи изпълнители от Бургас.

Освен с прочутото сопрано в обучението ще участва и  баритонът Венцислав Анастасов.

Единственото условие, което са поставили домакините от „Артем“ е преподавателите  да  работят най-вече индивидуално с всеки от своите ученици, а не групово, каквато е обичайната практика. Така всеки един от младите таланти ще получи подобаващо внимание от гостуващите звезди на оперното изкуство.

През август ще се проведе още един майсторски клас, като в него ще преподава Мартин Цонев, преподавател и изпълнител от операта в Бон, Германия

Целта на хората, които стоят зад идеята „Артем“ е да предоставят възможност на бургаските таланти да се докоснат до нивото, на което се работи в сферата на културата по света.

Но преди всичко в центъра за музикално и сценично изкуство са създали професионални  условия и организация, които на други места просто …не съществуват.

Една от придобивките, с които в сдружението се гордеят, е залата за класически и модерен балет. В нея подовото покритие е по стандартите на системата „Гришко“. Подът е антивибрационен, щади и предпазва от контузии балерините и балет майсторите по време на репетиции. Интересното е това, че такава подова настилка в момента няма в нито един балетен център или школа в България.

Неслучайно директорът на балет „Арабеск“ Боряна Сечанова  е отправила запитване при какви условия може да поръча същия под за своята репетиционна зала в София.

В „Артем“ са осигурили на своите таланти два музикални кабинета за индивидуална и групова подготовка, където се провеждат уроци по пиано и други инструменти, както и часове по музикална теория.

В залите за групови занимания преминават часовете на театралната школа, както и на малките художници от центъра.

По време на заниманията по изобразително изкуство ако децата се занимават със създаването на пейзажи, например, те научават от своя преподавател кои са най-изтъкнатите художници пейзажисти, кога и къде са живели, кои са техните най-известни картини и т.н

Георги Султанов и колегите му  от „Артем“  смятат, че дори някой от техните възпитаници да не стане световноизвестен изпълнител, ще получи богат речник, широка обща култура, маниери, обноски и начин на мислене, които ще му помогнат да се реализира във вяска една сфера навсякъде.

Центърът за музикални и сценични изкуства  без много шум, стъпка по стъпка изпълнява своята стратегия, за да докаже, че  всичко е възможно с  вяра, с познания, с търпение  и с много любов към културата и изкуството.

И към Бургас, разбира се.

автор: Красимир Калудов

още за инициативите и философията на Георги Султанов и неговите приятели от Артем можете да прочетете ТУК

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...