политика 10 юли 2019 2019-07-10 2019-07-10 https://www.burgas-reporter.com/attachments/125e4c6c32ad380ddf5d17a9b7becb1dc6b3dafa/store/fit/600/400/aad8bfcaace7a9c0b6cbac94bc53d8188eeda4bfe490e2d1813701df7704/article_image

Burgas Reporter Ltd.

„Списъкът на Табаков“ с проблемите в здравеопазването и с решенията им

Недостатъчният брой  на кадри, липсата на здравна стратегия, корупцията, както и неправилното финансиране на системата са част от негативите в здравеопазването, посочени от лекари и пациенти по време на срещите им с кандидата за кмет на община Бургас Живко Табаков.

Възможните решения на тези и други проблеми бяха обсъдени от г-н Табаков, д-р Димитър Шишков, уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация и д-р Светослав Тодоров, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас.

В дискусията като тежък порок бяха определени корупционните практики в здравеопазването и тромавата структура на НЗОК.

Според д-р Шишков корупцията е основният бич в държавата и едва, когато зад решетките бъде вкаран министър, шеф на каса или директор в болница, ще стане ясно, че има противодействие срещу нея.

Специалистът определи като абсурд ситуацията, в която един доктор извършва 25 операции на ден, срещу това получава  1000 лева заплата, а е спечелил на болницата 250 000 лева.

Д-р Шишков изрази мнението си, че ако бъде направена една съвсем проста справка за това какви са преките и непреките разходи в една болница, би трябвало нещата да привлекат вниманието на прокурор.

Центровете за спешна медицинска помощ да имат връзка със спешните приемни в болниците, за да могат болните да бъдат настанявани там, където има свободни места директно – предложи д-р Светослав Тодоров, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт

Ползата от тази промяна се изразява с това, че по този начин ако дадено отделение е със запълнен лимит, болният ще може да бъде настанен в друго, но това може да се осъществи само с работеща комуникация  между Центъра за спешна медицинска помощ и съответното лечебно заведение.

Младият доктор поясни, че организацията в УМБАЛ-Бургас в момента била сравнително добра. Особено полезно било въвеждането на длъжността „супервайзър”, който да посреща и насочва всеки пациент, който не е докаран с линейка на Центъра за спешна медицинска помощ.

В дискусията, посветена на бургаското здравеопазване, Живко Табаков сподели предложението си приетите студенти по държавна поръчка в новооткрития Медицински факултет поне три години след своето завършване да остават да работят в Бургас или в България, за да се спре процесът на изтичане на кадри. Ангажирането на общината в тази кампания по привличане на млади здравни специалисти може да бъде реализирано чрез Фонда за отдаване на жилища.

„Неоспорим факт е, че Община Бургас сега води политика към инвестиции в здравеопазването. Трябва да сме наясно, че не можем само да финансираме болниците, но е нужна и ясна визия за тяхното развитие. Нужен е щателен анализ на цялата материална база на здравните заведения в града, защото действително се дадоха много пари за Комплексния онкологичен център, но техническите бази на Психодиспансера и Белодробната болница имат нужда от голяма инвестиция също”, каза още Табаков.

 

политика ...


икономика ...


образование ...