култура 05 юли 2019 2019-07-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckpTIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6308f46ee55c1df5b0af8dc87413934b0121ecba/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35077.jpg

Burgas Reporter Ltd.

400 дни ще са нужни за преобразяването на Дома на НХК в Бургас

Около четиристотин дни ще са необходими за пълното преобразяване на сградата на Дома на нефтохимика в центъра на Бургас.

Работата по обновяването на постройката започна от днес.

Архитектите, проектантите, Община Бургас и фирмата изпълнител са обединили усилия, за да превърнат „Дома“ в един модерен комплекс с възможности за домакинство на театрални, фолклорни, музикални, филмови и танцувални фестивали, изложби, пленери и събития от всякакъв характер.

След обновяването си дома на НХК ще предлага много повече пространства за репетиции и подготовка на спектакли, ще разполага с две нови зали, зоната във фоайето ще бъде също развита, а за първи път вътрешното пространство в сградата ще бъде обновено, ремонтирано и в него ще бъде приютена още една сцена за спектакли на открито.

В ремонта сериозно внимание ще бъде обърнато на модернизиране на досегашната зала, в която се поставяха различни представления.

В момента седалките са отстранени, а сцената опразнена. На това място ще бъде създадена абсолютно нова зала, с високотехнологично озвучаване и осветление, а по проект ще бъде обособена и оркестрина, с каквато не разполага нито една театрална или кино зала в Бургас.

Тук след приключване на ремонтните дейности ще могат да се провеждат и кинофестивали.

В допълнително изградената надстройка на бъдещия културен дом ще бъдат създадени и нови ателиета, в които творци от различни сфери на изкуството ще могат да намерят необходимите условия за пълноценен творчески процес.

За да има свързаност между всички зони и точки на комплекса, ще бъде изградена и пасарелка, топла връзка, чрез която ще има бърз достъп до отделните сектори.

Единствената част от сградата, която няма да бъде променяна е съществуващата зала на общинския съвет, която беше ремонтирана наскоро.

В края на пролетта в Бургас започна пълното обновяване и на сградата на Филхармонията.

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...