политика 24 юни 2019 2019-06-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTQyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6b39cec52fa582a005bb256d7532bae0afd2e96f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34976.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Радикалната любов“ на Екрем Имамоглу, която превзе Истанбул

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу  разтресе турските политически пластове с победата си на местните избори в мегаполиса Истанбул още на 31 март. Тогава 48 год. кандидат победи бившия премиер Бинали Йълдъръм с около 13 000 гласа и получи кметския пост, където остана едва 18 дни.

Тогава президентът Реджеп Таип Ердоган и управляващата партия поискаха касиране на изборите заради съмнения за нарушения и го получиха, с което доведоха до невиждана мобилизация на всичките си политически съперници и техните поддръжници.

В края на март управляващите вече бяха загубили битката за вечната опозиционна крепост Измир, бяха загубили и столицата Анкара, но просто не можеха да преглътнат поражение насред  мегаполиса Истанбул, защото…

…защото „Който управлява Истанбул, управлява цяла Турция“  каза преди време президентът Ердоган.

На 23 юни Екрем Имамоглу буквално помете своя опонент Бинали Йълдъръм и то не само в община Бешикташ, където подкрепата за него достигна 88% срещу 12% за бившия премиер.

Загубата на управляващите беше катастрофална и се измерва с близо 800 000 гласа разлика.

Анализаторите, политолозите и експертите вече започнаха да разсъждават каква е вероятността Имамоглу да бъде част от бъдещото управление на Турция, а немалка част от тях смятат, че обратното броене за непобедимия Ердоган вече е започнало.

С какво победи Екрем Имамоглу на 31 март и на 23 юни?

Колкото и невероятно да ви звучи, неговото символ верую или политическа стратегия се нарича „Радикална любов“ .

На обвиненията и опитите да бъде дискредитиран като „грък“ или подръжник на кюрдските  терористи от проправителствените медии, в отговор на калната дискредитираща кампания срещу него в социалните  мрежи  Имамоглу реагира със смирение и с уважение към опонентите си.

„Те искат да се конфронтират с нас, те търсят конфликт с нас, но ние не искаме нация от хора които се бият помежду си, ние искаме да прегърнем хората“ – каза опозиционният кандидат на един от своите многохилядни митинги.

Когато изборите бяха касирани, Имамоглу не се разгневи, което би било нормално и естествено. Той шокира опонентите си като прие спокойно случилото се. И докато съперниците излъчваха закани и заплахи за реванш, политикът, чиято победа беше отнета несправедливо каза на своите поддръжници „Всичко ще бъде хубаво“…“Her sey cok guzel olacak“

Думите му  се превърнаха в лозунг на опозицията, а хаштагът с простичкото „Всичко ще бъде хубаво“ започна да се разпространява в милиони постове из социалните мрежи.

Разделената на два враждуващи лагера Турция вече не беше същата.

„Намерете съсед, който не мисли като вас и просто го прегърнете“  - призова Екрем Имамоглу и с тази необичайна своя стратегия постави в шах, а по-късно и в мат съперниците си в предизборната надпревара.

Опозицията тотално изненада кандидатът за кмет Бинали Йълдъръм и покровителя му Реджеп Ердоган с отказа си да се конфронтира.

„По целия свят популизмът се използва, за да разделя и владее. Но аз вярвам, че можем да сринем тази тенденция“ – обясни смиреното си поведение Имамоглу.

Когато самите управляващи се опитаха да го обвинят в популизъм заради намерението му да осигури безплатна вода, мляко и хляб за най-бедните семейства в Истанбул, опозиционерът им отвърна „Ако популизмът може да обедини хората, това е нещо добро. Ние показваме на всички, че стените на разделението могат да бъдат съборени с любов“

Но не с каква да е любов, а с „радикална любов“ каквото е името на петдесет страничната предизборна стратегия, изпълнена с цитати от Руми и други суфисти.

Екрем Имамоглу и неговият щаб изпратиха ясно послание до всички избиратели в Истанбул, от което стана ясно, че не се борят, за да променят Ердоган и неговото мислене, а искат да се преборят със сабите себе си и да променят своето мислене.

„Игнорирайте Ердоган, но обичайте онези, които го обичат“ говореха по време на своите прояви кандидатът на опозицията и неговите съратници, за да изпратят ясен сигнал, че участниците в кампанията трябва повече да слушат хората и по-малко да говорят, да не атакуват и да не унижават поддръжниците на Ердоган и Йълдъръм.

Оказа се, че простичкото „Всичко ще бъде хубаво“ не е утопия, не са празни приказки, а вяра и надежда за уморените от противопоставяне жители на Града на градовете.

Имамоглу и неговата програма не се фокусираха върху различията на хората, защото направиха нещо съвсем просто …приеха тези различия с уважение.

Опозицията акцентира главно върху икономическата ситуация в Истанбул, защото „ Истинското разделение в Турция не е между исляма и секуларизма, между турците или кюрдите, а между бедните и богатите“ заяви в разгара на кампанията Атеш Иляз Басой , стратегът , стоящ за доктрината „Радикална любов“.

Някога в началото на своята политическа кариера и днешният президент Ердоган спечели избирателите именно със своята загриженост за тях. Днес обаче той вече е високо, високо, високо на политическия връх и между него и хората има цяла управляваща партия.

Сред хората е Екрем Имамоглу.

Защото въпреки принадлежността си към кръговете на високообразованите светски среди той отказва да бъде част от елита.  Самият той е вярващ мюсюлманин и не се притеснява да отиде на крака при религиозните турци, които би трябвало по подразбиране да бъдат поддръжници на Ердоган и на неговия кандидат Бинали Йълдъръм.

Но в края на краищата всичко, от което се нуждаят хората е любов, нали. Но този път посланието не идва от Бийтълс, а от Екрем Имамоглу.

А дали наесен българските кандидати за кметове ще демонстрират уважение към своите опоненти, дали ще излъчват послания за обединение на гражданите около обща кауза? Дано се случи...

Повече за кампанията и стратегията на новия шлагер в турската политика можете да прочетете ТУК

 

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...