региони 07 юни 2019 2019-06-07 2019-06-07 https://www.burgas-reporter.com/attachments/3cd75242a33d6befda47ce7e18bf459cbcba4157/store/fit/600/400/a394a3cfc8404122b6075d74f04d98653bf37fcbafe2ed6aceb245bba9c5/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Ахелой отпразнува 10 години от обявяването му за град

С голям празничен концерт Ахелой отбеляза 10-годишнината от обявяването му за град.

Административно-териториална промяна беше извършена с Решение на Министерски съвет от 10.01.2009 г.

Тържествата в града съвпаднаха с храмовия празник „Възнесение Господне”.

От сцената в градския парк кметът на Община Поморие Иван Алексиев и кметът на Ахелой Иван Георгиев приветстваха всички присъстващи.

„Удоволствие е за мен да съм сред вас. Често съм чувал въпроса „Какво значение има фактът, че сме станали град?” и ще отговоря именно днес, на този светъл двоен празник. През последните години Ахелой се разви изключително много. Заустихме и изчистихме залива, след седмица предстои да внесем проекта за укрепване на брега заедно с къмпинга чрез изграждане на буни и възстановяване на плажа на град Ахелой. Обходът, който вече 1 година функционира, освободи централния път от тежкия трафик и градът вече диша. Всичко това е плод на много труд и усилия, но е и благодарение на вас, на вашата подкрепа, вашите желания, градивна критика и препоръки към нас – ръководството на Община Поморие и на град Ахелой”, каза кметът Иван Алексиев.

Той припомни, че преди броени дни беше подписан договор за рехабилитация на три основни улици в града: „Рила”, „Струма” и „Искър”. Алексиев сподели и още една добра новина - до края на юни ще бъде избран изпълнител на новата детска ясла и през юли изграждането ѝ ще започне.

„Благодаря за търпението и разбирането, което проявявате към всичко, което правим. Поемаме ангажимент, че ще продължим да работим и ще изпълним всичко, което сме заложили, защото заедно променяме Ахелой”, каза още кметът на Община Поморие.

Програма продължи с пъстър концерт на талантите от местните школи. На сцената в парка се представиха: деца от ДГ „Теменуга” и от Детската музикална школа при НЧ „Светлина 1934”, Фолклорна група „Здравец” при ПК „Здравец”, Танцово студио „Дъга” при НЧ „Светлина 1934” и Клуб по народни танци „Ахелойче” при ОУ „Христо Ботев”.

По-рано през деня сцената огласиха и участниците в XIV Регионален тракийски събор „Спасовен” или общо 97 индивидуални и групови изпълнения. По случай празника се проведе ученически футболен турнир, а за първи път в парка се състоя и атрактивно състезание за вдигане на тежести от лег, инициирано от спортен клуб „Ахелой“. Мотото на надпреварата бе „Побеждава по-силният” и участие в нея взеха 19 състезатели от Ахелой, Равда, Несебър и Поморие.

региони ...


здраве ...


култура ...