политика 27 май 2019 2019-05-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVU0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c4d8d271cc3871de3c0d2ed283b25e9860022575/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34738.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иво Баев: Не може до безкрайност да управлява агресивна посредственост

Иво Баев е местният лидер на ДСБ в Бургас. Заедно с колегите си от „Да, България“ и „Зелените“ допринесоха за добрите резултати на извънпарламентарната коалиция „Демократична България“, която спечели едно депутатско място в Европейския парламент. Ето и „прочитът“ на г-н Баев за случилото се на 26 май.

Как тълкувате и разчитате вие резултатите на Демократична България от евроизборите?

Тълкувам ги като знак за това, че има хора в България, които гледат по напред от чинията, сложена на масата пред тях. Разчитам случилото се  като началото на края на това управление. Не може до безкрайност да управляват с тази агресивна посредственост, меркантилност и мафиотски похвати. Не може да третират хората не като човеци, а като гласове. Не може да продължава това нещо.

Това може ли да е признак за някакъв процес на консолидиране на разпилените „десни“ гласове в България?

Надявам се дълбоко, да е така. Първо се радвам много заради това, че всякакви крайни националисти бяха изритани. Второ, много от всички партии и кандидати на тези избори бяха проекти за разединение, а не за обединение и хората видяха това. Хората са достатъчно грамотни, за да усетят това. Надявам се за едно обединение оттук нататък по-широко от сегашните три партии. Много мои приятели от СДС гласуваха за нас, което е много хубаво, защото СДС се продаде и ще бъде глътнато и изплюто.

В чисто прагматичен план…ако с тези резултати Демократична България официално се появява на картата на българската политика, мислите ли, че интересът на хората към вас ще се увеличи? Може ли да разширите влиянието си?

Видимо  има такъв процес. Това е факт, още повече че в чужбина гласовете на хората ни правят първа сила. Конкретно за Бургас всички казват, че има ниска избирателна активност. Ами, това е знак. Какво става с този прословут „герберски“ град? Къде са им избирателите? Дали това не е наказателен вот?

Това, че имате сходни резултати в цялата страна, а не само в София, означава ли, че сте нещо повече от градска десница или някаква софийска партия от „жълтите“ павета?

Очевидно е така. Следих внимателно резултатите от различни населени места. Повече от ясно е, че не става въпрос вече за малка партия от центъра на София. Гледам и резултатите от Бургаска област. Някой ми каза на сутринта след изборите, че в Бургас сме зле. Не, не сме зле. Не съм очаквал повече от това. Да си спомним резултатите от 2017 год. на тогавашните парламентарни избори, когато активността беше по-висока. Тогава гласовете на „Да, България“ и „Нова република“ бяха малко повече от сегашните. Съвсем нормален беше сегашният резултат.

Поздравления за хората, които разбраха, че БСП не е алтернатива. И слава Богу, защото чувах и такива приказки „Дайте да гласуваме за БСП, че да не е ГЕРБ“. Това не е решение.

Започвате ли подготовка за предизборната кампания за местните избори в Бургас?

Практически нямаме никакво време за почивка и работата за тези избори започва от днес. Резултатът, който постигнахме е предизвикателство и няма време за отваряне на шампанско и да се радваме. Трябва да се работи, да се надгради и да убедим повече хора, че има на кого да дадат доверието си.

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...