политика 02 май 2019 2019-05-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaVUzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d33277f80ce2cdd96bb0c76b32c747648d9e5fb5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34537.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кой спечели и кой загуби от гласуването против районни кметове в Бургас

Иво Баев е част от Инициативния комитет, който предложи промяна в местното самоуправление, изрязаваща се в това Бургас да бъде разделен на райони, които да се ръководят от пряко избираеми районни кметове. Общинският съвет отхвърли инициативата и след гласуването потърсихме адвокат Баев за мнение.

Общинските съветници отхвърлиха идеята на инициативния комитет …при това положение според вас кой спечели и кой загуби…или изобщо как тълкувате решението на съветниците?

За загубилите и за спечелилите ще ви отговоря, но преди това бих искал да започна от по-далече…Съгласно закона градовете с население с 300 000 и с над 300 000 жители задължително са разделени на райони. Такива са София, Пловдив, Варна. В тези градове никой никого не пита и чрез закона се обособяват райони, а кметовете на тези райони се избират пряко.

Бургас по официална статистика е с население от около 200 000 жители. Това е според данните от последното преброяване, само че действителната бройка жители е съвсем друга. Огромна група от хората, живеещи в Бургас, не са регистрирани.  Има хора от Ямбол и от Сливен, които живеят тук, но са регистрирани в своите градове. Достатъчно е да видите колко много автомобили с ямболска регистрация има из улиците на к-с „Меден рудник“. Има руски и украински граждани, в делничен ден можете да ги срещнете навсякъде из Морската градина. Те си живеят постоянно в Бургас.

Колко са тези хора? Заедно с тях градът увеличава своята численост на населението до около 250-260 000 или 280 000 жители.  Питам се колко трябва да са късогледи общинските съветници, че не разбират как съвсем скоро това разделение на райони ще се случи и без тях. Градът се разраства като площ и като население.

Всъщност това беше едно нелепо и сляпо решение на хора, които изобщо не са запознати с ефекта от районирането и със смисъла от районирането.

Питате ме кой спечели и кой загуби. Спечели авторитаризмът, а изгуби демокрацията, защото зад това решение за въвеждане на райони стои и следващото задължително условие в тези райони да бъдат избирани кметове и то пряко от хората.

Срещнах се с хиляди бургазлии по време на информационната кампания за представянето на тази  инициатива и не видях човек, който да е против. Всички хора от отделните комплекси биха искали да изберат човек, когото познават и който да се грижи за техния район или кметство.

Тази схема щеше да облекчи и работата на голямата община и да доведе до една диверсификация на задачите пред общинската администрация.

Не искам да коментирам решението на съветниците, които отхвърлиха инициативата. Там чух безкрайни нелепици и очевидно непознаване на фактите и непознаване на ползите от приемането на тази промяна. Дълбоко се съмнявам, че това е решение на съветниците. Най-вероятно им е спуснато отгоре, както се спускат решения в Народното събрание.

Там ли е „заровено кучето“ в това, че ще има силен мажоритарен елемент, които леко напряга партийните щабове?

Аз не знам нито къде е кучето, нито къде е котката. Знам само, че ГЕРБ се удрят в гърдите, че печелят избори и няма логика да се уплашат от избор на районни кметове. Би трябвало да спечелят и тези избори, но може да не е така. Не мисля, че е интересно тук да се говори за политическо противопоставяне и за хипотеза, в която кметът на общината е от една партия, а районните кметове от друга. Това не е интересно.

Цялата тази история показва късогледство и липса на политическа воля и поглед напред.

А интересно ли е това, че идеята за райониране на Бургас и за районни кметове беше предложена по време на предизборната кампания през 2015 год от покойния съветник от БСП и блестящ юрист Евгений Мосинов?

Да, аз дълбоко се надявах, че общинските съветници от БСП, почитайки паметта на такъв виден бургаски юрист и доскорошен член на общинския съвет, ще гласуват „за“. Те обаче гласуваха против.

Е, все пак има осем души в общинския съвет, които подкрепиха идеята. Очевидно има някакво демократично представителство в местния парламент. Това, че някои съветници са против, не е страшно. Най-абсурдно е, че има дванадесет въздържали се. От какво се въздържат? От работата, за която са пратени?  От това да изразяват позиция?

Ако беше жив Мосинов, щяхме да се смеем с него, а можеше и да плачем. То е като в „Смешен плач“ на Ботев. Жалко е съветници да нямат позиция. Всеки се е заклел, че ще защитава интересите на гражданите на Бургас. Много по-достойно е да гласуваш „против“, отколкото въздържал се. Това значи, че си там в нищото. Отивай си в къщи тогава.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...