политика 30 апр. 2019 2019-04-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHRSIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c572e3af18a3fd42d6a5712f7615898aeb1fb0ce/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34516.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Районни кметства и районни кметове в Бургас - някой друг ден, но не сега

Слаба обществена подкрепа, ненужно раздуване на административния апарат, допълнителни разходи по издръжката му, евентуално забавяне на процедурите при издаване на документи за гражданите , дублиране с работата на общинската администрация и опит за ранно започване на предизборна кампания от страна на малки партии, които искат да се реанимират,  бяха част от аргументите  на мнозинството от ГЕРБ „против“  предложението за разделянето на Бургас на райони и избирането на районни кметове чрез гласуване на местни избори. 

От БСП отново декларираха позицията си да не подкрепят районирането, тъй като не виждат достатъчно смисъл от въвеждането на промяната и не смятат, че районният кмет като второстепенен разпоредител на бюджета не би довел до някакво подобрение на работата на администрацията и до някакви ползи за жителите на новите райони. Социалистите отново посочиха обществените обсъждания като инструмент на демокрацията за контрол на администрацията.

Като представител на инициативния комитет, които организира подписка в подкрепа на районните кметове, съветникът Живко Табаков призова колегите си в залата да не забравят, че това е шанс да увеличат мащабите на представителната демокрация в Бургас. Той изрази недоумение от несъгласието на опозицията от БСП да не подкрепи идеята за разширяване на избираемите места в администрацията и обвини представителите на десницата в съвета в примирение и колаборация с ГЕРБ.

На свой ред съветникът от СЕК Константин Бачийски изрази подкрепа към предложението за райониране. Според него част от общинската администрация просто може да бъде преназначена в новите районни кметства и това не би довело до увеличение за издръжката им.

Съветникът Георги Дражев пък призова не само да не се избират районни кметове, а дори да бъдат закрити и директорите не териториални дирекции, които да бъдат заменени от възможностите на електронното управление.

От СДС също обявиха подкрепата си за дигитално управление на административните услуги и несъгласието си да бъдат разкривани нови административни постове.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов внесе за разглеждане  в сесията на общинския съвет предложение за районирането на града с мотив, че това ще е още една възможност за изява на демокрация.

След гласуването мнозинството от съветниците  отхвърли предложението за разделяне на Бургас на райони и за предоставяне на възможност за избор на райони кметове.

 

 

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...