култура 13 апр. 2019 2019-04-13 2019-04-13 https://www.burgas-reporter.com/attachments/a5e11149d2897c2408af7c73ff77e9547114ee00/store/fit/600/400/a569ed37177441d5b43e1281c52c3d95ad6d232d892505ebdc718d455a48/article_image

Burgas Reporter Ltd.

"Дон Жуан" вече е сгоден

„Дон Жуан” вече е сгоден. Тази новина развълнува любителите на класическата музика в Бургас.

Един от най-сексапилните изпълнители на Държавната опера в черноморския град – Валери Турманов, предложи брак на своята любима – оперната певица Йоана Кадийска. Това се случи по време на спектакъла „Дон Жуан”, в който красавецът изпълнява ролята на известния изкусител.  

Валери прекъсна спектакъла в момента, в който беше паднал на колене пред Йоана. По либрето прелъстителят Дон Жуан иска ръката на своето изкушение Церлина, изпълнена именно от приятелката му Йоана.

„Скъпи приятели, ние знаем, че изкуството се подчинява на живота... Ако ми позволите точно в този момент животът да измести изкуството!“, се обърна Валери към публиката и коленичи пред любимата си с пръстен в ръка. Развълнуваната Йоана се просълзи и каза „Да!“ под бурните аплодисменти в залата. Въпреки вълнението те продължиха спектакъла без прекъсване.

Предложението за брак на Валери Турманов беше изненада единствено за самата годеница. Подготовката за вълнуващия момент продължи около две седмици, като в мисията беше посветен почти целият състав на Държавна опера – Бургас и семействата на двойката.

Миналата седмица Валери и приятели участваха в спектакъла на бургаската опера „Палячи“ на Леонкавало, в който му партнираха близките му приятели Нона Кръстникова, Делян Славов и Даниел Дамянов. В „Дон Жуан“ също участват Нона като дона Елвира и Делян като слугата на дон Жуан Лепорелло. В моментите около спектакъла на „Палячи“ „съзаклятниците” са придумали Йоана да пробва пръстен на Нона Кръстникова под предтекста, че Даниел Дамянов желае да изненада съпругата си за семеен празник. Така Валери се е снабдил с мярката за годежното бижу. След това е последвал разговор с гост-диригента от Белгия Рафаел Фейе за прекъсването на спектакъла. Разрешение е получено и от режисьора на спектакъла доц. д-р Александър Текелиев, който прегърнал идеята с радост.

Любовната приказка на Валери и Йоана започва преди три години в Стара Загора по време на постановка на операта „Така правят всички“ на Моцарт. Тогава приятелската компания е в същия състав, в който се случи и предложението за брак – Валери Турманов, Йоана Кадийска, Нона Кръстникова и Делян Славов. Наближавайки постановката на моцартовия „Дон Жуан“ Валери забелязва сантименталните съвпадения и решава, че това е моментът да направи решаващата крачка.

култура ...


региони ...


различно ...