култура 09 апр. 2019 2019-04-09 2019-04-09 https://www.burgas-reporter.com/attachments/6e732586feb9a5d731edecd25cd372f034627eca/store/fit/600/400/823c456aeea69c6c0eb2dfa9c99f740a0e23d934bc397b8c19cdf2d8980a/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Красавец ще бъде Дон Жуан в постановка на бургаската опера

Един от най-привлекателните солисти на бургаската опера – баритонът Валери Турманов, ще влезе в ролята на Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт.

Представлението ще се състои на 12 април от 19:00 ч.

На сцената с него ще излезе и половинката му в живота мецосопраното Йоана Кадийска Турманов. Тя ще се превъплъти в образа на изкусителната Церлина.

Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще бъде дирижиран от белгиеца Рафаел Фейе.

Миналата седмица Валери Турманов изпълни и ролята на красивия любовник Силвио в постановката „Палячи“ на бургаската опера, като впечатли публиката с гореща еротична сцена със сопраното Нона Кръстникова (в ролята на любимата му Неда). Атрактивният вид на баритона предизвика овации и в интернет на страницата на Операта.

В ролята на Лепорелло – слугата на дон Жуан, ще бъде друг забележителен солист на бургаската опера – басът Делян Славов, който преди време също е изпълнявал партията на прелъстителя. Физическата прилика между Славов и Турманов е отдавна забелязана от колегите им, което е изключително подходящо за ролите им – в едно от действията Лепорелло се предрешава като своя господар.

Публиката ще види и две забележителни певици от състава на бургаската опера – Мария Цветкова – Маджарова и Нона Кръстникова. Техните персонажи ще са на доня Анна, чийто баща бива убит от дон Жуан, и доня Елвира, бивша любима на изкусителя. В образа на годеника на доня Анна, решен да отмъсти на баща й, ще влезе тенорът доц. Николай Моцов. На сцената ще излязат още басите Диман Панчев и Тошо Герджиков.

Всепризнато мнение е, че операта „Дон Жуан“ е един от върховете на гениалния Моцарт. Това музикално-сценично произведение представлява едно рядко сполучливо съчетание между драматична и комична опера. Драматургичното изграждане на творбата демонстрира неповторимия усет на Моцарт към сценично действие. В същото време всички музикални номера са висше съвършенство на музикалната форма, образите са ярки, релефни и живи. Самата увертюра е една от най-големите и значими в неговото творчество.

култура ...


региони ...


различно ...