култура 09 апр. 2019 2019-04-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHBnIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--39fb128621c3f42c334e240167f22bcf742db286/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34333.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Красавец ще бъде Дон Жуан в постановка на бургаската опера

Един от най-привлекателните солисти на бургаската опера – баритонът Валери Турманов, ще влезе в ролята на Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт.

Представлението ще се състои на 12 април от 19:00 ч.

На сцената с него ще излезе и половинката му в живота мецосопраното Йоана Кадийска Турманов. Тя ще се превъплъти в образа на изкусителната Церлина.

Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще бъде дирижиран от белгиеца Рафаел Фейе.

Миналата седмица Валери Турманов изпълни и ролята на красивия любовник Силвио в постановката „Палячи“ на бургаската опера, като впечатли публиката с гореща еротична сцена със сопраното Нона Кръстникова (в ролята на любимата му Неда). Атрактивният вид на баритона предизвика овации и в интернет на страницата на Операта.

В ролята на Лепорелло – слугата на дон Жуан, ще бъде друг забележителен солист на бургаската опера – басът Делян Славов, който преди време също е изпълнявал партията на прелъстителя. Физическата прилика между Славов и Турманов е отдавна забелязана от колегите им, което е изключително подходящо за ролите им – в едно от действията Лепорелло се предрешава като своя господар.

Публиката ще види и две забележителни певици от състава на бургаската опера – Мария Цветкова – Маджарова и Нона Кръстникова. Техните персонажи ще са на доня Анна, чийто баща бива убит от дон Жуан, и доня Елвира, бивша любима на изкусителя. В образа на годеника на доня Анна, решен да отмъсти на баща й, ще влезе тенорът доц. Николай Моцов. На сцената ще излязат още басите Диман Панчев и Тошо Герджиков.

Всепризнато мнение е, че операта „Дон Жуан“ е един от върховете на гениалния Моцарт. Това музикално-сценично произведение представлява едно рядко сполучливо съчетание между драматична и комична опера. Драматургичното изграждане на творбата демонстрира неповторимия усет на Моцарт към сценично действие. В същото време всички музикални номера са висше съвършенство на музикалната форма, образите са ярки, релефни и живи. Самата увертюра е една от най-големите и значими в неговото творчество.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...