култура 29 март 2019 2019-03-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1UyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d8983dbef171841a5fe249bc210a21bd09a4327d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34230.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Сопраното Линка Стоянова излиза на бургаска сцена с "Норма"

Сопраното на варненската опера Линка Стоянова ще гостува в Бургас с постановката „Норма”.

Представлението на Държавна опера – Бургас е тази вечер – 29 март, от 19:00 ч.

Линка Стоянова ще влезе в ролята на друидската жрица от операта на Винченцо Белини. Тя ще изпълни шедьовъра на италианското белканто – арията „Casta Diva“.

Заедно с нея на сцената ще излязат мецосопраното Даниела Дякова в ролята на Адалджиза, нейната съперница в любовта, и Борис Луков, любим едновременно и на Норма, и на Адалджиза. На сцената с тях ще излязат и Делян Славов и Милен Динолов. На диригентския пулт пред оркестъра и хора на бургаската опера ще застане маестро Георгиос Балацинос от Гърция. На сцената ще видим и балета на операта.

Линка Стоянова е позната на много европейски сцени – Германия, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Португалия, Испания, Норвегия и др. Гастролирала е със спектакли на Националната опера – София и Пловдивска опера дори зад океана. В репертоара й влизат роли като Тоска, Дездемона от „Отело“, Неда от „Палячи“, Леонора от „Трубадур“, Чо Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“ и др. Именно с Линка Стоянова като Норма варненската опера получава плакет през 2017 година от 50-тия фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора.

Мецосопраното Даниела Дякова е ученичка на примата Христина Ангелакова. Специализира в „Accademia D’arte e Lirica” в Озимо, Италия. Изпълнява централни мецосопранови партии в огромен брой чуждестранни оперни сцени – в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Испания, Южна Корея, Япония и др. Дебютира в ролята на Амнерис (в „Аида“) в Пражката национална опера под режисурата на Пиер Луиджи Пици и гастролира с постановката в Япония. Бургаската публика я познава като Кармен, Далила, Амнерис, Азучена, и разбира се, като изключително обаятелна Адалджиза от „Норма“. Именно с постановката на бургаската опера Дякова представи образа на оперните фестивали „Сцена на вековете“ – Велико Търново и Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ през 2017.

Борис Луков е един от младите и изключително талантливи български тенори – солист в триото „Уникалните гласове“, известни като „Тримата български тенори“. Внук е на народната актриса Лиляна Анастасова, емблематична солистка на оперния театър във Варна. Луков е завършил НМА „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Нико Исаков. Той не за пръв път ще партнира на Йоана Железчева на сцената – двамата са изпълнявали централните партии в „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, където Железчева изгражда най-характерния си образ.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...