политика 20 март 2019 2019-03-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWMzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--09868ec37b77060be6d1dcb74b1101f770ada741/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34140.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Атанас Зафиров: Елена Йончева е символ на непоносимостта към корупцията

Какво се случва с БСП след като социалистите заложиха на картата „Хубава Елена“, т.е избраха за водач на листата си за евроизборите Елена Йончева. Потърсихме за коментар бургазлията Атанас Зафиров, който е член Изпълнителното бюро на БСП и като част от ръководството на партията. Ето какво сподели той за читателите на „Бургаски репортер“ за хода „шах и мат с пешката“, който направиха в левицата преди дни.

Поне отстрани погледнато изглежда, че предприехте смел, рискован и антисистемен ход като избрахте за водач на листата ви с кандидати за евродепутати Елена Йончева.  Вие как бихте обяснил и разтълкувал този избор на членове, симпатизанти, приятели и неприятели на БСП?

С този избор показахме две ясни неща. Първото е, че умеем да се вслушваме в гласа на структурите в страната. Елена Йончева беше кандидатът с най-много  номинации. Тя получи номинации в 267 от 294 проведени конференции. На второ място показахме, че можем да чуваме гласа на обществото, тъй като то асоциира Елена Йончева като символ на борба с корупцията, а това е темата, която най-много вълнува българското общество в момента.

За съжаление ежедневието ни поднася постоянно нови и нови примери в това отношение. Мога да спомена случая с поредния апартамент на Цветан Цветанов, с апартамента на г-жа Цецка Цачева, с последните скандали с корупция, кражби, отклоняване на средства. Тъй като Елена се превърна в символ на борбата с тези грозни явления, нейното водачество на нашата листа не би трябвало да предизвиква никаква изненада.

Освен всичко друго с този ход смятам, че БСП показва, че на тези евроизбори ние ще играем единствено и само за победа. Не за почетна загуба или за равенство, а за победа. Вярвам, че Елена Йончева ще изпълни тази мисия и ще се справи с тази висока отговорност, която и възложи Националният съвет.

Но няма как да отречете, че доста ваши съпартийци номинираха за водач Сергей Станишев. Как ще ги убедите да играят заедно с вас за победа?

Процесът на номинации в БСП е максимално демократичен. Голямо мнозинство от хора получиха такива номинации. Не би трябвало да очакваме всеки от номинираните да бъде водач на листата или пък да възникне някаква драма, ако същият този човек не води листата. Листата ще бъде достатъчно дълга, избираемата и зона ще бъде достатъчно голяма и всеки, който покаже качества и желание да се включи в надпреварата не за постове, а за отстояване на идеи, е добре дошъл. Не смятам, че някой трябва да бъде обиден или огорчен. Не е възможно листата да има двама водачи. Останалото е колективно дело и обща цел, която стои пред партията. Всеки, които се чувства съпричастен към партията, трябва да бъде силен и да приеме колективните решения.

Хубаво е че призовавате да сте един отбор, но след решението за номер първи в листата ви започна да „тече“ мръсната вода. Направи ли ви впечатление, че определени ваши съпартийци доста остро разтълкуваха определянето на Елена Йончева за водач и дори направо разкритикуваха партийното ръководство, от което и вие сте част, че силово сте отстранили г-н Станишев. Ами сега?

Нищо по-демократично не би могло да има от процеса на гласуване. Той беше видим, прозрачен, пред очите на всички стана и броенето на бюлетините. Всеки, който твърди, че е направена манипулация в избора или че е имало натиск, както прозвучаха някои изказвания, на практика свири в оркестъра на нашите опоненти. Те са уплашени от инициативата ни за честни и прозрачни избори и от нейния широк отзвук сред обществото , ето защо решиха да ударят БСП точно по тази тема като твърдят, че може да съществува нечестен избор. Смятам, че подобни твърдения обслужват единствено нашите опоненти или поне са удобни за тях. Препоръчвам на всеки, които твърди подобно нещо, да има куража и самочувствието да го покаже и защити. Партията си има съответния ред и контролни органи и аз вярвам, че контролната комисия ще си каже тежката дума, ако бъде сезирана.

Събирателният вектор на хората, които подържат тази теза е един. Не толкова поддръжката на един определен кандидат, колкото стремеж да бъде разклатено доверието в това ръководство на БСП и в председателя на партията. Това е нещото ,което мотивира тези хора. А обсъждането на водача е просто повод.

Казахте, че тръгвате на избори за победа. Но минава ли тази победа през сблъсък не само с ГЕРБ, но и с вътрешната опозиция в БСП?

Няма вътрешна опозиция. Това е измислица. Има, разбира се, различни мнения, но БСП затова е силна партия. През годините, а и сега е консолидирана и застава зад колективните решения  независимо дали това се харесва на някого или не. Една партия отива на избори, за да ги спечели и всеки който споделя идеите на тази партия, трябва да ги отстоява.

Често изричате на глас думата  „победа“. Ще сключим ли облог с вас за един зелен чай? Вие избирате победата на евроизборите, а аз логично ще трябва да избера като вариант обратното…е, ще заложите ли един чай?

Много скромен облог предлагате, но винаги съм готов. Неведнъж съм печелил такива облози. Сигурен съм и съм убеден, че ще спечелим тези евроизбори. Така че съм готов на всякакъв облог. Твърдо и категорично твърдя, че ще спечелим. Но не само БСП ще победи. На тези избори ще победи здравият разум. Гражданското общество ще победи, а изразител на неговата  енергия е Елена Йончева. Ще победят волята за промяна и непоносимостта към корупцията, нетърпимостта към всички отрицателни явления, на които се нагледахме през последните десет години.  Тази нетърпимост ще вземе връх и няма по-подходящ човек, който да поведе тази битка, от Елена Йончева.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...