политика 20 март 2019 2019-03-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFZRIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6a606acc3fd58f9ee7f68db8b005cba037a6ff7b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34136.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Костадин Марков: Коалиции на всяка цена обезличават и приключват СДС

Костадин Марков от години е една от силните фигури на организацията на СДС в Бургас. Потърсихме го за коментар малко след като стана ясно, че националното ръководство на партията е постигнало конкретни договорености за общо явяване на евроизборите с ГЕРБ.

Как бургаските седесари възприемате изкусителната оферта  на ГЕРБ за общо явяване на евроизборите?

Въпросът е какво точно са се разбрали…

Е, беше разпространена информация, че ГЕРБ предлага на СДС две места в листата си. Дори стана ясно, че лидерът на партията Бойко Борисов е разпоредил на колегите си едно от мястото да бъде избираемо…

Тук е първият нюанс. Какво значи „предлага място“. Ако е в официална коалиция и СДС фигурира в нея с името си, ОК…така е решило ръководството, да го прави. Но ако предложението е „дайте двама души през гражданската квота“, това е обида за СДС. Това е краят на СДС, страхотно унижение е.

Защо призовавате да се обмисля тезата или хипотезата за самостоятелно явяване на изборите от страната СДС. Това не е ли прекалено рискована и самоубийствена стъпка?

Да, огромен риск е за СДС, но пък не трябва да се правят коалиции на всяка цена. Това води до обезличаване и до приключване на партията. Кажете ми, какво значи да преговаряш едновременно с „Да, България“ и с ГЕРБ. Това е все едно да преговаряш с Левски и с ЦСКА. Очевидно са на коренно противоположни позиции. Трябва да има някаква дългосрочна политическа линия. И да се спазва. Не може да се преговаря с всеки, който те повика.

Затова застъпвам тезата „Ако нямате ясна визия, другари от сегашното ръководство, оставете СЗДС да се яви самостоятелно на изборите и да видим какво ще постигне“ Да,рискът е голям. Може и да бъде последното явяване, но…

Напоследък десните лидери си общувате само през социалните мрежи. Радан Кънев скоро сподели за кой ли път мнението си, че трябва да се обедините в едно цяло… десните избиратели в страната, десните партии и лидерите им вероятно…Защо постоянно се говори за дясно обединение, а то никога не се случва? Нали уж всички го искат...

Радан ако искаше това, да не беше развалял Реформаторския блок, който беше едно прилично обединение. А дали могат да се разпуснат партиите и да се направи един нов субект, ако това ме питате, това е трудно постижимо. Винаги някой ще развее старата марка и ще тръби някаква алтернатива. Много трудно постижимо е, въпреки че честно казано ми харесва като идея.

Ако десните партии не излъчат свой евродепутат, обединението възможност ли е?

Кои са десните партии първо. Едната конфигурация Демократична България включва определено леви елементи, каквито са Зелените. Откровено политически хермафродити като Христо Иванов, който сам каза, че не са нито леви и нито десни и една ясна дясна формация, която се явява в коалиция. Нетрайна, с кратък хоризонт. Но аз не гледам на тях като на десни. 

Най-логичната коалиция беше между СДС и ДСБ. Ясен политически профил, близки програми, идеологическа здрава основа, дългосрочно партньорство. Да не изброявам всички предимства. А ние пак правим глупости.

Но, между другото,  предложението от Демократична България е по-унизително от това на ГЕРБ. Те не предлагат участие с името в коалицията, не предлагат официално да се присъства при тях. Те казват „Дайте един човек след трето място в листата и ни подкрепяйте“ Още по-унизителна оферта от тази на ГЕРБ. Затова казвам, че да се явим самостоятелно. Какво ще им треперите на всички. СДС само на базата на трите букви, въпреки неадекватното си ръководство, ще изкара съизмерим резултат с тази коалиция, която споменах.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...