политика 06 март 2019 2019-03-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa00zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b43a833a78fd8cd5d579011af31b6977a32dea35/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34006.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Тишев: Парламентът е изчерпан и трябва да се отива към предсрочни избори

Николай Тишев е бургаски депутат от БСП. Заедно със своите съпартийци социалисти той напусна Народното събрание в знак на протест срещу промените в изборния закон. Потърсихме народния представител, за да разберем докога социалистите ще са извън „ковачницата“ на български закони и изобщо планират ли завръщане.

Колко дни вече сте извън парламента?

Дотук станаха вече две седмици, започнахме трета седмица.

Трета седмица вече сте извън Народното събрание, но още от първия ден вашите опоненти от ГЕРБ издигат тезата, че и без БСП ще съмне, т.е парламентът се справя много добре и без вас. Това не нанася ли някакви вреди върху репутацията ви и не работи ли срещу вас?

Вижте, ние предвидихме това, което се случва. Те отхвърлиха ветото на президента и тепърва ще правят предложения за изменения на Изборния кодекс. Но ние имаме информация, че ГЕРБ ще направят предложение за връщане на преференциите в стария им вид, но оттам нататък ДПС ще правят същите си предложения от миналия път. За уседналостта, за майчиния език и т.н.  НФСБ също ще си предлагат своите поправки. Иначе казано, предстои същият цирк, който се случи на 14 февруари в рамките на 16 – 17 часа. При тази ситуация нашето присъствие в Парламента е безпредметно в този момент. От самото начало заявихме, че искаме да се върнат старите текстове на закона, които много в по-голяма степен защитават честността на изборите било то евроизбори, предсрочни парламентарни или местни.

В БСП явно сте фокусирани върху промените в изборния кодекс, а по този начин не пропускате ли възможност да поставите на обсъждане ваши предложения за други законови промени в други сфери, които ще са полезни за хората в страната? Няма ли вашето отсъствие да остави ваши идеи без възможност да бъдат реализирани?

Нашите идеи и предложения можем да защитаваме не само от трибуната на Народното събрание, но и по време на срещите с хората или на пресконференции. Не е голяма болка, защото така или иначе нашите предложения не минават в парламента. Аз лично съм правил предложения между първо и второ четене, но всичко бива отхвърлено от ГЕРБ, от „патриотите“ и от ДПС, както е и в момента. Те пак заедно дружно отхвърлиха ветото на президента. Имат единодействие.

Смятате ли, че този парламента в този си вид е изчерпан?

По начина, по който работи, по начина, по който събира кворум чрез ДПС, които са уж опозиция, парламентът  с тази формула на работа е изчерпан. Трябва да се върви към предсрочни парламентарни избори и ние отдавна го говорим. Явно е, че до евроизборите няма да има такива и евровотът ще покаже накъде ще тръгне държавата и въобще управлението и. Това ще стане ясно на 26 май, когато се надявам да спечелим и оттам да разглеждаме действията на управляващите.

Значи ако спечелите евровота, ще настоявате за предсрочни избори? Това ли е целта, който си поставяте?

Това е политическата логика. Поне последните няколко нота е така. На изборите през 2014 год. и президентските избори през 2016 управляващата политическа партия към онзи момент загуби и последваха предсрочни избори. Аз не мога да съм сигурен, че ГЕРБ ще постъпи точно така и сигурно ще гледат да устискат до местните избори, на които ще разчитат на своите „силни“ кметове по места, за да спечелят победа, но един път изгубени национални избори, каквито и да са те, политическата партия в управлението тръгва надолу и няма какво да я спре.

Ще бъдем свидетели на агонията на управляващите

Само че БСП звучи като играч, който играе „ва банк“ и залага всичко на победа на евроизборите. Цялата ви стратегия е основана на победа, на този залог. Само че има и вероятност ГЕРБ да ги спечели…тогава какво ще стане? Разглеждате ли и такава възможност?

Да, естествено е, че съществува такава възможност, но всяка политическа партия тръгва на избори, за да ги спечели. В БСП целта е тази. Да спечелим. Оттам нататък ни остава да разберем резултатите от изборите. Тогава ще предприемаме някакви действия. И на национално и на местно ниво се готвим за изборите през месец май и през октомври за местните избори. А колкото до това дали ще има предсрочни парламентарни, една основна опозиционна политическа сила трябва да е винаги готова за тях.  

Не дадохте възможност на колегите ви от ГЕРБ да ви атакуват за заплатите, които ще получавате без  да работите в парламента. Сами се отказахте от заплатите си, но всички ли депутати в БСП искахте това?

Ние имаме това решение като парламентарна група. Така е редно. Оттам нататък ГЕРБ имаха уж някакви идеи. Щяха да променят правилника, но „две напред една назад“ отложиха промените. Интересно ми е какво говорят от ГЕРБ, но не си спомням тази риторика да е била част от изказванията им през 2014 год, когато три четири месеца бяха извън Народното събрание. Напускането на Парламента в крайна сметка е политически ход, който може да бъде използван в някаква ситуация. Вярно е, че малко краен, но е отражение на ситуацията в страната.

Само че тази рискована мярка може да се обърне и срещу вас…

Едно действие има позитиви и негативи, но това, което ние правим в момента с напускането, е да изпратим ясен сигнал на хората, че ние в тези договорки между ГЕРБ, ДПС и Патриотите не участваме.Стоят си в парламента, подкрепят правителството и си мисля, че нашият акт е адекватен. Бъдещето ще покаже колко сме били прави, но като гледам нивата на подкрепа между 8, 10 или 12% подкрепа към Парламента , смятам, че хората подкрепят нашите действия.

Социолозите обаче казват ,че няма условия за предсрочни избори. Няма ли тогава едни такива избори да възпроизведат същата картина в парламента?

Не мисля. Смятам, че ще има по-различна картина. Не искам да коментирам други партии, но ако Обединените патриоти се явят с три отделни листи на евроизборите, много е вероятно да се явят по същия начин и на парламентарните. Това е само един щрих, който показва ,че ще има промени и разместване, но това е извън нас. Мисля, че ние ще имаме доста по-добър резултат. Има явна умора от ГЕРБ и те не могат да управляват самостоятелно дори със своя коалиционен партньор и правят „подвижен“ кворум, за да оцелеят. Дори Цветан Цветанов си призна, че всичките тези договорки с ДПС се правят, за да може парламентът да работи иначе ще бъде блокиран. А това не е добре. Има партии, като ДПС и ВОЛЯ, които са се определили като опозиционни, а подкрепят правителството неведнъж. Това не е нормално.

Значи българските избиратели ще гласуват за България на евроизборите?

Всички избори са такива. Те са доверие или недоверие към управляващите. Каквито и да са изборите, винаги човек мисли за бъдещето на България.

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...