култура 06 март 2019 2019-03-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajgzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bac7ff6c7b837cdf4c5e154ec83f4fa90f717d81/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34002.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Спектаклите в бургаската опера ще звучат по нов начин

Само след броени дни представленията на бургаската опера ще звучат по нов начин.

Това ще се случи след като бъде пусната в експлоатация модерната озвучителна техника, която инженерите Георги Диомов, Ивайло Рунев и Кирил Янов започнаха да монтират днес.

Припомняме, че озвучителната система беше дарена от Инициативния комитет на бургаските жени в бизнеса. По идея на Марина Бошнакова, Ваня Чолакова и Видка Вълчева в края на миналата година беше организиран благотворителен бал за набиране на средства.

„В Западна Европа дарителите са обезпечавани с облекчение в данъците – тук това не е така, но въпреки това тези три дами успяха да организират бургаския бизнес да дари огромни по размер средства за каузата „озвучаване на най-елитната зала за концерти и спектакли в Бургас“! В първия момент не повярвах, че е възможно“, коментира Александър Текелиев.

Около три дни ще отнеме на инженерите да пуснат в експлоатация новата придобивка.

„Техниката е разположена на четири места в залата – вляво и вдясно на сценичния портал са поставени по четири четирилентови тонколони, които представляват два баса и два топа във всяка страна”, обясни инж. Георги Диомов.

Озвучителните системи са произведени в Германия и отговарят на най-съвременните изисквания за качество. Всяка една от тези две системи е от 3 кв. и 400 в. музикална мощност. Конфигурацията е решена след като инж. Янов, преподавател по звукотехника в НБУ, е посетил и замерил залата, за да определи нуждите ѝ за озвучаване.

Освен тонколоните, са закупени също усилватели, снабдени с най-модерния начин за управление на системата. Пултът за озвучаване е модел, пуснат на пазара едва преди шест месеца. Управлява се през тъчскрийн дисплей и е с огромни възможности. Той е предварително програмиран, за да се „разпознае“ с техниката на сцената и двете устройства да работят съвместно.

„Целта е на едното от тях да работи оператор и да смесва звука, а в стейдж-боксовете ще бъдат включвани микрофоните – с новата система е възможно да бъдат включени до 32 бр., и усилените смесени сигнали да се подадат в системата, така че да се чуят в залата”, разясни инж. Диомов.

Първият спектакъл, в който ще бъде тествана новата система, ще се състои на 11 март. Това ще бъде балетът „Спящата красавица“.

Директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев благодари на дамите от Инициативния комитет на бургаските жени в бизнеса, които направиха възможно новото озвучаване на залата.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...