региони 22 фев. 2019 2019-02-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcXRmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b9d5cd440b7c07a008d386ba0b3c9e012fbc72a1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33898.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Археолози искат да реставрират част от крепостната стена на Русокастро

Крепостта Русокастро има всички дадености, за да се превърне в един от най-атрактивните исторически обекти в Югоизточна България.

Това смята директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов, който заедно с екипа си се подготвя за четвърти сезон на археологически разкопки там.

Според учените особено важна роля крепостта е играела по времето на цар Иван Асен II.

„Изключително много сме вложили в този обект като нерви, като усилия, като време. Имаме амбицията да го превърнем във втория Царевец. Има на какво да се основем. Запазената архитектура тук е много по-голяма от тази на Царевец.”, коментира Милен Николов.

По думите му, за да се покаже важността на крепостта и да се превърне обектът в привлекателна туристическа дестинация, той трябва не само да се консервира, но и да се реставрира подходящо.

„Идеята ни е да вдигнем 10-12 метра от стената в пълната ѝ височина. Имаме достатъчно данни да смятаме, че тя е била толкова висока. Не искаме само консервация на намереното, а да реставрираме и един малък фрагмент, който да покаже на хората докъде е стигала тази стена. На мнение съм, че ако не направим реставрацията, тогава ще понижим ранга на обекта. А това е място за памет. Нека не забравяме, че тук се е провела една грандиозна битка, в която българското оръжие е извоювало победа.”, каза още директорът на РИМ-Бургас.

Милен Николов допълни, че възстановяването ще стане с оригиналните материали, тъй като са запазени камъни от разрушената преди време стена. 

В момента се подготвя проекта за реставрация, който трябва да бъде одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).  

През новия сезон археолозите са си поставили за задача да проучат основно цитаделата на крепостта. В историческите извори обектът край Русокастро присъства и като град, и като крепост.

 

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...