политика 17 фев. 2019 2019-02-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmM0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0d1103fac6d502a6c70008c634965a54d088016c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33847.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Петър Бодуров: Стига с тези малцинства и мнозинства. Всички трябва да имат еднакви права и задължения

 

Д-р Петър Бодуров е част от екип сподвижници, който вече трета година пише проект за създаване на нова българска конституция. Той като документът е вече почти пред завършване, потърсихме един от авторите му, за да коментира какво би променил в страната новия основен закон, ако бъде приет

Какво се случи с намерението ви да предложите на българите готов проект за нова конституция? Приключвате ли този проект?

Да, приключваме го, но се налага да го доработваме, защото всеки ден нещата в страната се променят. Стараем се да се съобразим с тези промени не само  у нас, но и по света. Може да кажа, че проектът е почти завършен и правим по него леки …корекции…за да уловим процесите в живота.

Кога планирате да го представите като готов текст?

Ние и сега го представяме като текст по време на срещите си с хората от цяла България. Окончателно ще го завършим в рамките на около половин година, максимум една година.

През 2020 ще го обявите, така ли?

При всички положения, защото ако се забавим, нещата у нас вървят много зле в България. С всеки ден все повече хора се убеждават, че старата конституция е непригодна и неприложима. Всеки ден се сблъскваме с противоречия по въпросите на малцинствата , религията, образованието, с избирателната система, със съдебната система, която има вопиюща нужда от промени. В нашия проект за конституция сме записали, че съдиите ще бъдат избираеми. Не само съдиите, ами и полицейските началници трябва да се избират, „шерифите“ в САЩ. Това ще става с местните избори. Пак по време на общинските избори трябва да се избират съдиите. Техният съюз ще си предлага кандидатурите, защото те се познават най-добре.

Звучи интересно като идея, но няма ли тогава престъпници и влиятелни хора с пари да изберат свой съдия или свой полицейски началник?  

Не, защото съдията ще бъде избиран от Съдийската колегия. Изборът ще бъде от самите съдии и адвокати.

А полицейският началник ще се избира от хората на местните избори. Хората ще носят отговорност. Ще избират и областен управител. Когато настъпи децентрализация, тогава ще повярваме в централната власт . Сега всичко отива в София. Независимо от всичките си недъзи, аз не съм почитател на американската система, но в нейната основа е демократичността и избираемостта. Когато човек избира друг човек, носи отговорност за избора си. А и поставеният на някаква длъжност носи отговорност пред себе си и пред хората, които са го избрали.

Споменахте, че във вашия проект за конституция предлагате решение на въпроса с малцинствата и обвързвате решението му с образованието. Какво точно предлагате?

В Търновската конституция всички са били равни пред нея и всички са се ползвали от правата, които е давала. В нашия проект всички граждани имат равни права.

А сега политическата класа е на върха, под нея са хората, а под тях са малцинствата. Ако могат да си извоюват някакви права, стават равни. А отговорността на малцинствата? Те трябва да имат същите права, но и задължения като мнозинството в държавата.

Не можем да делим хората в България на малцинства или на мнозинства…

…нали всички са граждани?

ето един пример. Сега се сетиха да събарят гетата. А колко години те се създаваха и разширяваха? Познавам много цигани. Бяха ми подчинени в „Родопа“. От тях имаше и началници. Носеха отговорност. Нормално си работеха. Всички бяха равни. 30 години работех само с такива хора. Това ми помогна при създаването на текста на новата конституция.

Ползваш блага и си равен на мнозинството, а за отговорностите и задълженията казваш, че си малцинство. Не може така.

В България точно това се получава. Нима българската политическа класа не знаеше, че има гета?

В Бургас им сринаха незаконните постройки. А във Войводино им предлагат готови социални жилища? Това не потъпква ли правото на мнозинството?

Всички са българи. Родени са българи в България. Един българин чака години наред за общинско жилище, а тези ще влязат веднага и наготово.

Защо държите образованието да бъде задължително до 18 години?

Защото липсата на такова задължително образование дава недостатъчна основа на младите хора. Те излизат неподготвени. Много малолетни необразовани деца стават престъпници. Не само от малцинствата.

Но тогава ако държавата изисква това, трябва да създаде добри условия във всички училища. Иначе няма ли само да напишете един пожелателен текст с наказания, без да има добра основа?

За да се иска от българите да спазват някакви правила, трябва да се създадат еднакви условия за всички и навсякъде. Има един много важен въпрос. Какво значи „български гражданин“? Това е подигравка. БЪЛГАРИН. В нашата конституция пише. „Българин. Роден в България. Баща българин, майка българка“ Това българско гражданство какво значи?

Някой си дошъл от някъде, платил пари и станал български гражданин. Това не решава нещата. „Българин и българка“ . Всеки ще се определя така, ако иска да живее в България. Това е нашият проект за конституция. Така затваряме вратата да влязат някакви други елементи отвън.  Отмина времето на политиката „всички ще бъдем едно“.

Как приемат хората това ваше предложение? Не ви ли определят като националист?

Навсякъде, където го представяме, хората го приемат радушно и безрезервно. Не съм имал случай да ме определят като националист. Какво значи национализъм? Това понятие се експлоатира и се дефинира като това „ти обичаш България и мразиш другите“. Национализмът не е това. Нима Ботев и Левски, всички възрожденци не са били националисти? Но не са мразили никого. Левски е завещал да живеем всички в една държава, в която ще бъдем равни, ще имаме равни права и равни отговорности. Това е всичко.

Искате едва ли не да обърнете държавата с хастара навън. Защо искате да местите столицата от София във Велико Търново?

Хората приемат тази идея горещо и с радост. Във Велико Търново ще се преместят Министерски съвет, Президенството и Народното събрание.Всички министерства, агенции, дирекции и комисии ще останат в София. Къса се пъпната връв между всички. Така ще преборим корупцията и бюрокрацията.

Следвате ли модела от Европа, където структурите на ЕС са разпределени в Страсбург, Брюксел и Люксембург?

Много точно казано. Не може в Европа да е така, а у нас не. Трябва да разпределим отговорностите. Нашите политици не могат да отговорят защо не може. Прилагаме европейския принцип за разделение на властите. Президентът, Министерски съвет, Народното събрание ще заседават във Велико Търново, но не само това. Ще разберат какво значи България. Ще видят как живеят хората извън София. Хората искат това да се случи.

Чу се, че екип около г-н Стефан Софиянски също се е заел да пише проект за нова конституция. Няма ли да се дискредитира самата идея, ако станете толкова много автори на различни версии на основния закон в страната?

Не. Няма да доведе до олекване. Ние не можем да си подадем ръце с тях, но ги поздравявам, че започват тази инициатива, пожелавам им успех. Само че има едно голямо НО. Между хората, които правят нашия проект за конституция , няма нито един участвал във властта, няма нито един оцапан. А около този кръг, за който ми споменавате, има имена, няма да ги споменавам, които са минали през властта, видяхме ги как тежаха на мястото си, видяхме каква попара ни надробиха на нас българите, така че ги приемаме с уважение, но с резерви. Не може някой, който е бил във властта и се е окъкал, сега да дава съвети как да се оправи България.

Представихте ли вашия проект за конституция на премиера или на президента? Нали ще ги местите във Велико Търново

Аз съм се срещал с президента два пъти. Кратки бяха разговорите. Знае за проекта ни за нова конституция и се отнесе много положително. С Бойко Борисов не мога да направя срещи, защото той вече е стигнал една фаза на самодържец, от която всеки знае излизането как става. С него не съм говорил, но сме отворени за среща с него. Само че няма да приемем предложения от него или от неговата компания, защото те вече с всеки изминал ден работят дори и против действащата конституция.  Ето, всеки ден имаме скандал. Може ли държавата да не знае, че някой тръгва да строи магистрала без разрешение на държавата, без обществена поръчка. Като българин не мога да приема, че такива хора работят за България.

Повече подкрепа или повече съпротива предизвиква вашият проект?

Подкрепата от хората е масова. На много места правим срещи и има радост. Единственият въпрос и то много логичен е „Как ще направим това?“, защото трябва да минем през Велико народно събрание. За да минем през него, някой трябва да го свика. Разчитаме на много сериозен разговор с президента. Той показва, че не е съгласен с някои процеси в страната. Разчитам, че ще направим среща с него, защото той може да свика референдум за свикване на Велико народно събрание. Иначе ще трябва да направим подписка.

 

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...