политика 15 фев. 2019 2019-02-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHc0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bae17c7ea6a3ba16ae8bf017897eb43190864b7a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33832.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Назначените чиновници не носят отговорност пред хората от Бургас“

Живко Табаков е част от инициативата, която си поставя за цел Бургас да бъде разделен на райони, ръководени от районни кметове, избрани от бургазлии, а не назначени от администрацията.

Ето какви са мотивите на съветника да подкрепи изцяло тази кауза.

Какво биха получили в повече бургазлии като представителство в местната власт и като защита на интересите им, ако бъдат въведени райони и избираеми районни кметове?

Уверен съм, че това е по-добро за хората и това е моят най-силен мотив да съм на улицата. Защо смятам, че е по-добро…Моите наблюдения са, че в момента се назначават териториални директори. Според закона за изборите в едно населено място с минимален брой от 350 души се избира кмет. А в район с 57 000 души население се назначава кметски наместник или директор на дирекция. Това води до положение, в което тези назначени чиновници не носят отговорност пред хората, а изпълняват онова, което им е наредила администрацията в Община Бургас, не участват активно в изготвянето на бюджета, не защитават бюджета, а дават само предложения. Сега сме в ситуация, в която ако Община Бургас има визия за развитие на центъра на града, но няма визия или желание за развитие на к-с „Славейков“, на Крайморие или Сарафово, например, те ще изостанат в своето развитие.

До какво води това?

Заради това периферията на Бургас е изостанала и проблемите на малкия човек, на улицата му, на квартала му, осветлението, застрояването, липсата на инфраструктура, унищожаване на зелени площи всичко това остава без решение. Но ако един кмет е избран от хората в един район, тогава бюджетът на община Бургас ще бъде децентрализиран, ще бъде разпределен по райони. И районните кметове ще го защитават, но и ще го изразходват. Ако кметът на един район съзнава, че носи отговорност пред своите избиратели, а не пред общината, ако е по-близко до хората и знае какво е необходимо за развитието на този район, естествено, че ще се бори за средства от бюджета и ще ги инвестира целенасочено.

Тази децентрализация на местното управление, няма как да не донесе във времето повече ползи на хората.

В София, в Пловдив и във Варна са усетили ползите от такъв вид управление и аз като общински съветник в Бургас няма как да не се интересувам от примерите в тези градове. Твърдо съм убеден, че това е инструмент, с който една община става по-успешна.

Означава ли това, че бъдещите районни кметове ще се конкурират помежду си с идеи и програми, за да привлекат повече средства от общинския бюджет към своя район?

Ние се борим точно за това. Да се явят хора на изборите, познати на гражданите на Бургас като инициативни и способни. Ако те не се справят, просто няма да бъдат избрани. А сега назначените чиновници играят ролята на кръгова отбрана за общината. Целта им е да бъдат харесвани от кмета, а не от хората, защото те не могат да го сменят. Това трябва да се промени.

В Община Бургас кметовете или по-точно директорите на сегашните центрове за административно обслужване не се избират от Общинския съвет, а се излъчват от общината.

А как и кой ги избира?

Никой не знае.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...