политика 14 фев. 2019 2019-02-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdG80IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bdeb4951a5f7c053365e9a714d4b967eabe44092/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33822.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Даниела Божинова: Демокрация без състезание и конкуренция е като надбягване с един кон

Даниела Божинова е ревностен поддръжник на идеята провеждането на референдуми в България да бъде максимално опростено, за да могат колкото се може повече хора у нас да участват в такива и други форми на пряка демокрация.

Нейният труд „Овластяване на гражданите чрез механизмите на пряката демокрация – гражданска законодателна инициатива, референдум и инициатива за отзоваване на политици на избори длъжности“ е отличена със стипендия „Фулбрайт“.

Наскоро г-жа Божинова се включи в инициативата Бургас да бъде разделен на шест района, които да бъдат управлявани от районни кметове избрани пряко от бургазлии, а не назначавани като част от общинска администрация.

Ето как авторката на книгата „Хората решават. Референдуми, инициативи, отзоваване в САЩ“ представи мотивите си, заради които е подкрепила поредната обществена кауза.

Какво губят бургазлии от това, че могат по-рядко да се възползват от различни форми на пряката демокрация и чрез тях да решават проблеми в града?

Губят от качеството на управлението и от демокрацията. Имат по-лоша отчетност за техните пари, бюджетните пари, европейските средства. По-лошо разпределение на тези пари и по-лошо благосъстояние, ако въобще можем да говорим за благосъстояние.

Участието в пряката демокрация е съществено и важно.

Какъв шанс дава инициативата за въвеждане на районни кметства и мажоритарен избор на районни кметове на бургазлии, пък и на политическите партии дори?

В Бургас на последните два кръга на местните избори имаше липса на състезание и дори липса на осмеляване на повече хора да се кандидатират. Вероятно знаейки реномето на нашия кмет и голямата поддръжка за него от управляващата партия, трудно се осмеляват да се кандидатира други хора. В случая ние предлагаме да се осигурят още шест избираеми места за по-качествен пряк избор от страна на гражданите. За тези шест места могат да се кандидатират както хора от ГЕРБ, които чувстват призвание да се занимават с това, но не са били посочени от лидерите си, така и хора от по-малки партии и безпартийни хора ,които познават  района си и хората ги познават. Всичко това засилва състезателния елемент. Демокрация без състезание и конкуренция е всъщност надбягване с един кон, а това изобщо не е демократично. Ние предлагаме конкурентност и плурализъм.

А защо бургазлии да подкрепят вашата инициатива?

Защото всеки би желал да избира повече длъжности в управлението и поне да има някакъв контрол в изборния ден и повече контрол върху тези, които ни управляват.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...