политика 13 фев. 2019 2019-02-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc0E0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5e239f0a29962312bf9ec0be3eadde3bd2dc9e9a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33803.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Митко Иванов: Нелепо е райони в Бургас с 60 000 души население, да получават назначен отгоре кметски наместник

Продължава събирането на подписи в подкрепа на инициативата за разделянето на Бургас на шест района и за избор на районни кметове, които да ги администрират.

В инициативния комитет, който застана зад каузата, влизат художникът Митко Иванов, юристът Иво Баев, еколожката Даниела Божинова, общинският съветник Живко Табаков и Стоян Грозев.

Представяме ме ви кратък коментар на Митко Иванов за смисъла и ползите от въвеждането на избираемите районни кметове.

Всички знаем, че прекарвате голяма част от свободното си време в проучвания на историята на Бургас и на региона. Можем ли да намерим примери за подражание, сведения за голяма обществена активност на бургазлии в миналото, които са се обединявали около някакви каузи и да сравним тези прояви с инициативата хората в града сами да избират свои районни кметове?

С риск да разширя прекалено много темата, ще споделя, че в момента работя върху историята на една от най-големите и известни бургаски фамилии. Надявам се да финализирам успешно това. Забележителното е това, че по време на „османския“ период, черен, страшен…

…както ние сме изучавали в училище, че е бил…

…да, с кавички или без кавички, оставям вашите читатели сами да преценят…та, от онези времена има доста запазени примери за правата, за периметъра на самоуправление на българите и въобще на християните в Империята. Мисля, че на този фон, препратката разбира се можем да приемем с усмивка, на този фон смятам, че е доста нелепо в XXI век райони с брой на населението с близо 60 000 души да получават кметски наместник. Никому неизвестен най-често, с недоказани качества през годините и в общественото пространство. Може би са някакви специалисти, но недоказани. Не е нормално хората да получават такъв кмет, назначен отгоре.

Биха ли спечелили бургазлии нещо от прекия избор на районен кмет?

Хайде да погледнем какво се случва в САЩ и във Франция. Ще си позволя да разширя отново контекста. Може би за първи път процесите в Българя са синхронни на онези, които се случват в най-развитите и напреднали страни в света. Има една мощна вълна на демократизация или поне порив за нея. Да, много чето тази вълна се изражда на места в неприятни и уродливи форми, но е факт във всички големи и развити страни в света. Като отглас виждаме това в България и дори в Бургас.

Как се вписва в тези процеси вашата инициатива?

Ами, виждам нашата инициатива като логична и изключително добре подготвена. Ако се хвана за думите на колегите, които споменаха мълчанието на Община до момента, макар че е минала само една седмица, аз с усмивка ще застана на страната на община Бургас и ще кажа „Инициативата е толкова добре подготвена, че много много трудно може да бъде отхвърлена“

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...