култура 07 фев. 2019 2019-02-07 2019-02-07 https://www.burgas-reporter.com/attachments/84d5e8081faf01c419aa2165d0858c134b7bbe3c/store/fit/600/400/a98736cd5fba2ae89cd5ae09b60fa49b7c319d852f627606c8d0bad327ee/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Мария Бенчева: С машината за почистване на книги ще съхраним това, което ни е завещано

От няколко дена регионалната библиотека „П.К. Яворов” – Бургас разполага с техника от ново поколение, която почиства книгите не само от прах, но и от различни бактерии и акари. Нововъведението е единственото в страната на този етап. Разговаряме с директора на библиотеката Мария Бенчева, за да разкаже как се е стигнало до закупуването на машината и как работи тя. 

- Г-жо Бенчева, какво точно представлява новата машина и защо е толкова важно всяка библиотека да притежава такава?
- Това е машина от най-ново поколение, която позволява почистване на книги от бактерии и акари. С машини за чистене на книги разполагат само библиотеките в София, Плевен, Пловдив и Враца. Но тяхната техника е на принципа на прахосмукачките. Всеки знае, че бактериите са вредни за хартията и че те могат да заразят останалите книги. Една от основните функции на библиотеката е да съхранява книгите и да ги предаде на бъдещето поколение. Затова с тази машина до някаква степен се чувстваме по-спокойни, че ще можем да съхраним това, което ни е завещано.

- Колко трае цялата процедура за почистването на една книга и как точно работи машината?
- Почистването продължава едва 8 секунди, а по желание книжното тяло може да бъде и ароматизирано. Нововъведението е изключително полезно както за съхранението и опазването на ценните издания, така и за хората, които страдат от различни алергии. Машината работи с ултравиолетови лъчи, които „изгарят” бактериите и акарите. Важно е да се знае, че техниката е абсолютно безвредна за работещите с нея.

- Има ли ограничения за големината на книгата, която може да бъде почистена?
- И най-големият размер книга, която имаме в нашия фонд, може да влезе в машината. Единичен брой вестник също може да бъде почистен. Машината не може да се използва за целите тела от периодичния печат, които са много големи. 

- Как се зароди идеята да закупите такава техника за бургаската библиотека?
- Идеята се роди след посещение на библиотеката в Одрин. От там тръгнахме да издирваме фирмата производител. Колегите в Одрин не можаха да ни помогнат много, тъй като турското Министерство на културата е закупило за всички библиотеки в страната подобни машини и ги е разпределило по места. Така че се наложи ние сами да си прокараме „пътеката”. Два месеца водихме кореспонденция на турски и на английски, намерихме фирмата и решихме, че ще закупим техниката от тях.

- Колко струва подобна техника?
- Нашата машина е 4500 долара. Проверихме и при италиански производители, но там цената беше три пъти повече. Цената никак не е маловажна за нас, защото знаете с какъв бюджет разполага една библиотека.

- Ще могат ли гражданите да почистват лични книги, които са донесли от дома си?
- Плануваме в бъдеще да предлагаме и такава услуга.

- Очаква се библиотеката да бъде преместена в нова сграда. Предвидили ли сте още машини от този вид, когато това се случи?
- Да, силно се надяваме, когато новата сграда е готова, да можем да си позволим няколко такива машини. Овен това има колеги в страната, които вече знаят за нашата техника и също проявяват интерес, затова сме много доволни, че осъществихме контакт с тази фирма.

- След като вече разполагате с подобна техника, ще започнете ли поетапно почистване на всички книги?
- Да, но на първо време сме поканили експерт от Университета по библиотечни и информационни технологии в София. Очакваме да получим от там методически указания, за да пристъпим към една консервация на редките и ценни книги в нашия фонд. Ние имаме старопечатни книги, трябва да мислим и за тях.

 

 

 

култура ...


региони ...


различно ...