региони 01 фев. 2019 2019-02-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjlmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f4e1e5d857597dfc0533bee563dd8a10e36df610/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33707.jpg

Burgas Reporter Ltd.

ДНСК ИСКА ВРЕМЕННО СПИРАНЕ НА СТРОЕЖА НА АЛЕПУ

Седмица след като ДНСК (Дирекция национален строителен контрол) направи проверка и установи сериозни нарушения на строежа в местността Алепу, част от нередностите вече са отстранени.

Информацията съобщи директорът на ДНСК арх. Иван Несторов. 

„Основната констатация, която направихме при инспекцията на курортен комплекс „Алепу вилидж”, беше, че обектът не е ограден със задължителната ограда. Повторната проверка показа, че обектът вече е частично ограден. Към момента има обособен вход и изход на строителния обект за тежка техника.”, коментира Несторов.

Той поясни, че за обекта има издадено разрешение за строеж, което е за два етапа. Първият е за брегоукрепване и изграждане на геозащитно съоръжение, което трябва да укрепва ската, Вторият – за строителството на три жилищни сгради.

„Грешката на одобряващия орган – в лицето на главния архитект на Община Созопол – е че в разрешението за строеж не се е съобразил, че това геозащитно съоръжение е първа категория и е в контрола на ДНСК. Не е определил като първостепенно в разрешението за строеж изграждането на това съоръжение.”, пояси арх. Несторов.

По думите му изграждането на такова съоръжение е започнало, но то е само в североизточната част на обекта. За да продължи строителството на сградите обаче, е нужно брегоукрепването да е приключило напълно.

Поради тази причина РДНСК ще изпрати до кмета на Созопол Панайот Рейзи разпоредитело писмо със срокове и указания, в които да се издаде заповед за спиране на строителството на трите жилищни сгради. Забраната ще бъде в сила, докато не се въведе в експлоатация геозащитното съоръжение. От ДНСК ще настояват строителят да изгради това съоръжение в максимално кратки срокове. 

„Тъй като съгласно техническата документация – след като няма определена граница, нито срок – всеки инвеститор би искал тези два обекта (брегозащитното съоръжение и жилищните сгради) да бъдат изграждани едновременно. Това е забранено по силата на нашия закон, тъй като това са два обекта с различна функция и значимост.”, обясни шефът на ДНСК.

Проверката е показала още, че временният път, който обслужва строителния обект, частично навлиза в чужда собственост.

Снимка: БТВ
Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...