региони 01 фев. 2019 2019-02-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjFmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dfad5b1f92f59e04c7c7f36e3a2494a39621a9d8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33704.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Строителството на Арапя временно спира?

Екипи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) са установили сериозни нарушения в техническата документация на строежите в местността Арапя, община Царево.

Това съобщи директорът на ведомството арх. Иван Несторов при посещението си в Бургас.

„Извършихме проверка на местността Арапя, където ще се изгражда ваканционно селище с 23 вилни сгради. При инспекцията се констатираха нарушения на временния път, който обслужва не само това вилно селище, но и още едно, което вече е въведено в експлоатация. Оказа се, че за този временен път има изготвена проектна документация, но тя стои в Община Царево, не е одобрена и няма разрешение за строеж.”, коментира Несторов.

По думите му изграждането на обектите там временно ще бъде преустановено, тъй като за въпросния път не са извършени отчуждителни и обезщетителни процедури.

„Този временен път има одобрен и влязъл в сила Подробен регулационен план, но процедурата е спряна дотук. На този път е изградена и канализация, която също е без разрешение за строеж. Поради тази причина ние ще напишем разпределително писмо до кмета на Царево Георги Лапчев, с което той по ЗУТ да издаде административни актове за спиране на строителството.”, уточни шефът на ДНСК.

Относно двата урегулирани поземлени имота, в които се изграждат 23-те вилни сгради, ДНСК е установила, че по първичен проект през 2007 г. РИОСВ е дала съгласие за издигането само на една сграда. Към момента Регионалната екоинспекция не е посочила и точно какъв брой дървета трябва да бъдат премахнати, за да се реализира това строителство.

„Цялата инфраструктура, която трябва да обслужва строящите се сгради, също е с неизяснен характер. Няма одобрени проекти, регламентиращи начина, по който сградите ще се обслужват – ток, вода и канал.”. допълни Иван Несторов.

Сред нарушенията, които ДНСК е констатирала на обекта, са също пропуски в обезопасяването на строителната площадка, която все още не е оградена. 

Санкции ще бъдат наложени и на фирмата, която извършва строителен надзор „Строй Консулт” – Бургас. 

„Задълженията на тази фирма са да осигуряват консултантска и надзорна дейност. Консултантската дейност е свързана с изготвянето на цялата техническа документация.”, каза още директорът на ДНСК. 

Ако в рамките на една година има влезли три наказателни постановления, лицензът на фирмата ще бъде отнет. 

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...