политика 09 ян. 2019 2019-01-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGM1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d509fb6d85c894e0c9b6c83898d1f4d0ae70dad7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33515.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Разбитите авари“ от бургаската опозиция. Част втора

Продължаваме да търсим отговори на въпроса какво изобщо ще прави опозицията в бургаския общински съвет, при условие че е раздробена на парчета, а срещу себе си има едно желязно и напълно самодостатъчно мнозинство.

Този път даваме думата на независимия общински съветник Живко Табаков.

Мислите ли, че може да има по-голям подарък за ГЕРБ в общинския съвет в Бургас от това, опозицията да е толкова враждуваща помежду си, разбита  и разединена в годината преди местните избори?

Ще си позволя да цитирам един човек, който загубихме наскоро, г- Евгений Мосинов. Той каза нещо много истинско. „Референдумът“ на община Бургас беше най-големият стрес тест за общинския съвет и общинските съветници. Знаете, че разпадането на групите беше като предизвикано от цунами по отношение на общата инициатива за провеждане на референдум. На практика групата на БСП се доразпадна, на СЕК и на НФСБ също. Към настоящия момент освен ГЕРБ, имаме група на Реформаторския блок, която всъщност не е Реформаторски блок, а си е запазила името и новата група „Заедно за Бургас“

Ако трябва да бъдем откровени, ние, съветниците, които сме опозиция, никога не сме били повече от 15 човека. Виждам, че дори в гласуванията, по време на които се обединяваме, 14 – 15 гласа събираме най-много. Смятам, че опозицията в бургаския общински съвет не е сплотена. За много от докладните записки, с които първоначално ние не сме съгласни, се намират колеги, които ги подкрепят.  Стига се до „пробиви“ и ние не можем да се обединим, за да гласуваме „против“.

Чисто тактически, раздробената опозиция улеснява ли мнозинството?

На практика мнозинството в общинския съвет в Бургас в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок е толкова стабилно, че дали ще бъдем петнадесет, десет или двадесет съветници, ние няма как да променим решенията, които се предлагат от администрацията или от управляващата група. 

Искрено се надявам през 2019 год след местните избори самият общински съвет да бъде доста по- различен, да няма такова мнозинство групата на ГЕРБ, за да може да има нормален диалог. В момента нещата стоят по начин, по който ако мнозинството не иска да приеме някакво предложение, независимо колко е добро за бургазлии, те просто не го приемат.

През 2019 год. няма ли да се изправите пред реалната възможност никакви ваши предложения да не бъдат приемани?

Е, това не е тенденция само за 2019 год…

…неслучайно споменавам 2019 год, защото тя е предизборна и е важна.

Да, това, което се наблюдава при дискутирането на всяка една докладна записка, внесена от опозицията е, че тя бива посочена с пръст от мнозинството, че е предизборна , че е ПР акция и популизъм. 

Според мен през 2019 год. Общинският съвет ще бъде още по-малко ефективен. Това според мен е загуба за бургазлии. Печели мнозинството, но губят бургазлии.

През изминалите три години не съм бил по-малко активен. Всяко предложение, което съм приемал за добро, съм внасял, отстоявал и защитавал, за да се приеме.

Как приемате ролята си на „обединител“ на общинските съветници? Щом предложите нещо и всички се обединяват срещу него и го отхвърлят? 

Не бих казал, че се обединяват срещу мен просто ето така. Предполагам, че се притесняват от моята активност, но аз нееднократно съм заявявал, че работата на общинския съветник е да…работи. Единственото, което знам, е че мандатът е време всеки да покаже какво може и да изпълни поетите ангажименти към бургазлии, които са му дали своето доверие и са го изпратили в общинския съвет. 

Сам признавате, че шансовете ваше предложение да мине през ситото на мнозинството са малки. Ще продължавате ли тогава през 2019 год да предлагате различни решения?

В това може да сте сигурни. Има много работа, която трябва да бъде свършена в този общински съвет и започвам още през януари. Ще видите.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...