политика 12 дек. 2018 2018-12-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbk0zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--027765e4d17f2934ec8cfde5eb501b8f81f7d222/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33306.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стойко Танков: Във всички общини в Бургаска област търсим ярки фигури за местните избори

Стойко Танков е областен лидер на БСП. Заедно със своите колеги от ръководството вече работят сериозно по формирането на листите с кандидатите за общински съветници  и по избора на кандидатите за кметове. С какви нови тактически оръжия ще се явят на изборите социалистите и какъв е печелившият профил на кандидатите, на тези въпроси и на други ще получим отговорите от г-н Танков.

Обявихте, че работите сериозно по селекцията на кандидати за кметове и кандидати за общински съветници. В кои общини този процес е напреднал и къде изоставате?

В някои общини сме доста напреднали.  В Айтос, Карнобат, Царево, Средец, Несебър сме наясно и имаме представа как стоят нещата. Имаме няколко варианта за явяване на изборите. Засега по-трудно е в Поморие, в Бургас и до известна степен в Приморско. Нямаме яснота, но пък имаме идеи как да планираме нашето участие и кандидатурите за местните избори. 

Какви са нагласите в общините от Бургаска област? Чуват ли се призиви да заложите на нови лица или членовете и симпатизантите ви искат хора с опит?

Нагласите са за повече нови лица, за консолидация около така наречените „независими“ кандидати, подкрепени от организацията. Ясно е, че сметките не излизат. Аритметично е ясно, че без коалиция и партньори БСП не може да спечели самостоятелно изборите за кметове.

Щом разглеждате възможността да подкрепяте независими кандидати по места, това означава ли, че БСП се стреми да привлече гласове и извън рамките на своите членове и симпатизанти?

Да, разглеждаме различни варианти. Имаме свободата да влизаме в различни коалиции с граждански структури и с други партии с единствената цел да не допускаме ГЕРБ в управлението.

Колко кметски места включва вашата програма минимум за Бургаска област?

Поставили сме си за цел между шест и седем общини.

На каква стратегия залагате? Силни кандидатури за кметове, които да привличат широка подкрепа или на силни листи с общински съветници, които да ви гарантират тежест в общинските съвети?

Различно е за всяка община. Там, където евентуално ще подкрепяме независим кандидат, е ясно, че той не може да води нашата листа, защото не го позволява законът. Вариантите са различни, но общото във всички тях е това, че при избора ние трябва да имаме кандидати навсякъде, във всички общини и населени места. Не трябва да допускаме случая от 2015 год, когато в национален мащаб в 40% от населените места сме нямали кандидатури.  Без кандидат няма гласове. Ето защо наблягаме на търсенето на ярки фигури навсякъде, зад които да застане БСП. Да ги включим и в листите, за да привличат гласове. Подхождаме към всяка общинска структура индивидуално, почти навсякъде сме провели задълбочени разговори относно кандидатите за общински съветници, кандидатите за кметове.

Специално за общинските листи трябва да се опитаме да използваме предимствата, които дават преференциите. Те се утвърдиха в изборния процес. Според мен трябва да поотърсим положителното в тази възможност, т.е да търсим кандидати извън нашия обсег, а не преференциите да се превръщат във вътрешно партийна битка и да делим собствените си гласове. Търсим такива кандидати за общински съветници, които могат да донесат допълнителни гласове за листите.

Чака ни много работа.

 автор: Красимир Калудов

P.S Стойко Танков в средата на снимката между своите съпартийци Николай Тишев и Христо Панайотов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...