култура 01 дек. 2018 2018-12-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHBPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--065339954035ffd7faf732072b95d6854798fd71/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33211.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как най-престижната кино зала в Канада отвори врати за новото българско кино

Панорама на новото българско кино се провежда в най-престижната кинозала Cinematheque в Монреал, Канада. От 29 ноември до 6 декември киноманите от провинция Квебек ще могат да се запознаят с двадесет и шест от най-хубавите български кинотворби, създадени през последните двайсет години. Селекцията в киноафиша включва както заглавия с международни награди и отличия, така и нискобюджетни продукции

Началото на събитието беше поверено на филма-омнибус по разкази на Георги Господинов „8 минути и 19 секунди“, което е и премиерата му за Северна Америка. 

Творбата е знакова с това, че в нея световноизвестният художник-аниматор Теодор Ушев, който е сред най-успешните канадски артисти в тази област в последните 15 години, прави своя дебют в игралното кино с филма „Кристин, която маха от влака“. 

Номинираният за Оскар през 2017 г. режисьор ще покаже и своята най-нова анимация, Vivaldi VVinter, копродукция между България, Канада (Квебек) и Япония. Друг наш изявен майстор-аниматор от Монреал, Велислав Казаков, също участва в събитието с последния си филм „Докосване“. 

Панорамата се закрива с българо-канадската копродукция Нов живот на Стефан Иванов, вълнуващ разказ за първата емигрантска вълна от България след Десети Ноември, дошла с тъй наречените “кубински полети”.

Благодарение на съвременните технологии, които превръщат разстоянието само в цифри, се свързахме с един от организаторите на панорамата Джери Динев, който живее в Канада от много години. Джери го наричат приятелите му, колегите му и киноманите, а той навсякъде се представя с българското си име. Помолихме го да ни разкаже повече за събитието и идеята, която стои зад проявата.

Заехте се с това да направите панорама на българското кино в Канада, но мислите ли, че тези филми ще успеят да привлекат интереса на канадските зрители?

Още от самото начало искахме точно това. Искахме да покажем добро българско кино, добри филми, да ги покажем на канадците  и на българите тук. Идеята ни беше тази проява да е мост между двете култури. Затова и събитието се провежда в една от най-престижните културни институции тук. Няма по-добро място за показване на филми от Синематеката. Тя съхранява аудиовизуалното културно наследство на Квебек.

Нека се върнем към онзи момент в началото, когато вие сте отишли в тази синематека и изобщо сте потърсили подкрепа от канадците с призив „Хайде да направим представяне на българското кино“. Те как реагираха на тази …меко казано…екзотична идея?

Канадските киномани познават българското кино. Те се интересуват от него, още повече че тук има творец от световна величина, много популярен и с огромен авторитет. Това е Теодор Ушев. Той е творец от световен мащаб, а не само за Канада. Затова и в нашето събитие няма никаква изненада.

Вие и друг път през годините сте представял български филми. Как са реагирали на тях канадските зрители?

През 2001 год. националната телевизия на Квебек излъчи един от най-хубавите български филми „Писмо до Америка“ на Иглика Трифонова. Тогава си казах, че някои ден бих искал и аз да помогна да бъдат показани български филми на канадците.

В интерес на истината до момента аз съм организирал прожекции на български филми в българската църква с благотворителна цел. Това е било „българско“ събитие в нашето неделно училище в църквата.  Не съм сигурен в това колко канадци са идвали на тези прожекции, едва ли са били много. Но български филми са участвали на кинофестивали тук. Два от кинофестивалите тук са много известни и мога да кажа, че нашето кино е много добре прието в Канада. А за сегашната проява сме се опитали да изберем и покажем филми, които са разбираеми за всички, излизат извън границите на България, получавали са международни награди.

В какви кинозали ще показвате филмите? Колко зрители ще ги гледат?

Синематеката има няколко зали. Домакините ни предоставиха най-голямата възможна зала и пълна техническа подкрепа. Получихме за панорамата главната зала за прожекции. Дадоха ни персонал, реклама, разпространиха информацията чрез социалните мрежи, писаха подробно за събитието в сайта на Синаматеката. Бих искал да кажа, че ако трябваше да заплащаме залата, щеше да  е непосилно за нас. 

Как селектирахте филмите участници? Как се спряхте на заглавията? Беше по-важно да са носители на международни награди или да показват някаква универсална история на света?

Постарахме се преди всичко да изберем добро и качествено кино. Филми, които да са разбираеми за хора с коренно различни култура и традиции. Има мои любими филми, които умишлено не съм включил в програмата, защото би ме заболяло много, ако зрителите в Канада не ги разберат. Смятам, че има български филми, които могат да бъдат почувствани както трябва, само ако си българин. Така че сме се водили главно от това. Да могат да бъдат разбрани от канадската публика.

Защо толкова години вече продължаваш като един мисионер да показваш в Канада български филми, български актьори и български истории? Защо вярваш в българското кино?

Обичам българската култура. Смятам, че имаме какво да покажем на света. Знаете ли, онзи ден говорих с едни младежи и ги помолих да помогнат. Те са емигрирали в Канада със семействата си, когато са били много малки. В момента са по университети или работят и правят кариера. Искам те да се гордеят със своя български произход. Да показват това пред своите състуденти и колеги в Канада. Да могат да кажат „Елате на фестивала и ще видите страхотни филми от България, от моята страна“

Ти успя ли да изгледаш всички филми, които селектирахте?

Не, не съм. Повечето съм ги гледал обаче. Те са на такъв носител, че не мога да ги гледам на компютър. Ще ги гледам в залата.

Този фестивал еднократно усилие ли ще е или ще се опитате да го превърнете в традиция?

В Синематеката постоянно организират панорами и тематични събития.  Българското кино е сложено между важен цикъл като „Панорамата на Бергман“ и панорамата на френското кино. Така че един от акцентите в афиша е „Панорамата на новото българско кино“

Надявам се да мине силно и добре ,филмите да бъдат забелязани, да се появят копродукции и българските актьори да бъдат забелязани в Канада. Много държа да ги  покажа. Имаме филми съкровища. 

И нека спомена участието на Бургас в тази панорама. Има два страхотни филма с бургаски елемент. „Източни пиеси“ на Камен Калев. Според мен един от най-хубавите и най-важни филми от новото българско кино.  Филмът е прекрасен. Макар че не е създаден преди много години, той твърдо е част от българската кинокласика. Искам специално да кажа, че тази панорама е такава заради помощта на този невероятен човек и творец  Камен Калев, който много ни помогна. Вторият „бургаски“ филм е „Жажда“ на Светла Цоцоркова. Историята в него е странджанска, вдъхновена е от истинския живот.

Позволявам си да спомена още едно заглавие.  Филмът „Лов на дребни хищници“ ще бъде представен в памет на Цветодар Марков. Още един повод да си спомним за този прекрасен човек и творец.

Надявам се, че панорамата ще покаже на канадците, че българското кино е на много високо ниво.

Благодаря ти, успех.

И аз благодаря. Поздрави на Бургас.

автор: Красимир Калудов

Р.S

Останалите заглавия в панорамата са:

3/4, реж. Илиян Метев Àга, реж. Милко Лазаров, „Аз отивам в Италия“, реж. Ивайло Марков „Вяра, любов и уиски“, реж. Кристина Николова „Георги и пеперудите“, реж. Андрей Паунов „Жажда“, реж. Светла Цоцоркова „Жълто куче“, реж. Мария Николова „Източни пиеси“, реж. Камен Калев „Как да надебелеем здравословно“, реж. Кеворк Асланян „Каръци“, реж. Ивайло Христов „Книжарят“, реж. Асен Владимиров, Катрин Бернщайн

„Корабът-слънчоглед-1“, реж. Васил Горанов „Лов на дребни хищници“, прожекция в памет на Цветодар Марков, режисьор на филма „Маймуна“, реж. Димитър Коцев–Шошо „На червено“, реж. Тома Вашаров „Подслон“, реж. Драгомир Шолев „Преводачката на черно-бели филми“, реж. Стефан Москов „Приказки от вълненото кралство“, реж. Ангел Манов „Пустиняци“, реж. Цветан Драгнев „Слава“, реж. Кристина Грозева, Петър Вълчанов „Срам“, реж. Петър Крумов Шопинг, реж. Димитър Коцев-Шошо

Организаторите на панорамата изказват своята благодарност за предоставените филми и безценна помощ на Теодор Ушев, Камен Калев, Милко Лазаров, Росица Вълканова, Антоанета Бачурова, Мартичка Божилова, Владимир Люцканов, Тома Вашаров, Асен Владимиров, Иван Тонев, Стефан Иванов, Велислав Казаков, Галина Тонева, Димитър Коцев–Шошо, Драгомир Шолев, Кристина Николова, Георги Николов, Сотир Гелев, Васил Горанов, както и на дистрибуторите Memento Films, Wide Management, Beta Cinema, Radiator IP Sales и Alpha Violet.

Събитието се организира от Cinémathèque québécoise, Little Big Films (България), Yantra Films (Canada) и Dynho Images (Canada).

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...