култура 30 ноем. 2018

В навечерието на Никулден стават ясни най-добрите творци в Бургас

И тази година в навечерието на Никулден в Бургас ще бъдат отличени най-добре представилите се творци, издали книга през 2018-та година. 

Годишният преглед на литературната продукция ще се проведе на 3-ти декември, понеделник, в Заседателната зала на Община Бургас.

Оценката на най-добрите автори ще започне в 11:00 часа с доклад на литературния критик, преводач на книги от френски език и преподавател по български език в УНСС Юлиан Жилиев. Той ще говори за бургаската поезия.

От 14:00 часа писателят, литературовед и преподавател по нова българска литература в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Симеон Янев ще изнесе доклад за бургаската проза.

Наградите за литература на Община Бургас за годината - "Пегас", "Христо Фотев" и "Петко Росен" ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще започне в 16:30 часа.

Тази година ще бъде присъдена и националната награда "Златен пегас" за цялостно творчество и принос в литературата и културата на Бургас, която се връчва на всеки две години.

Наградите на Община Бургас за поезия, художествена и нехудожествена проза са равностойни и се връчват за най-добра поетична книга - плакет на името на Христо Фотев, за най-добра белетристична книга - плакет на името на Петко Росен и плакет "Пегас" за поетична, белетристична книга или книга с литературна критика на бургаски автор. Наградите са изработени от художника Ненчо Русев.

Снимка: Архив

Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно