култура 29 ноем. 2018

Археолог представя съдове на 7 хил. години

Бургаският музей продължава образователната си програма с лекция на тема "Ранно и среднохалколитни антропоморфни съдове-хранилища от българското черноморско крайбрежие".

По традиция занятието ще се проведе в събота - 1 декември, от 11:30 ч. в залата за презентации на Природонаучната експозиция, намиращ се на ул. "К. Фотинов" №30. Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери - 1 лв.

Лектор ще бъде археологът Мирослав Класнаков - специалист по праистория и ръководител на проучванията на Селищна могила Бургас в местността Солна нива (10-ти километър).

През пролетните месеци на 2008-2009 г. се провеждат първите археологически разкопки на праисторически паметник на културата в община Бургас. При сондажните проучвания са открити голямо количеството (цели и фрагментирани) антропоморфни съдове-хранилища. Върху телата им пластично са оформени женски бюстове, а на шиита им са пробити по два отвора, изобразяващи очи. 

Съдове-хранилища с подобна форма, същото разположение на украсата и сходни орнаментални мотиви, са открити и в други праисторически обекти, разположени по българското черноморско крайбрежие.

Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно