култура 29 ноем. 2018 2018-11-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTVPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--10ef5e9f63ad8be2f1124be3356885eeb8b83e13/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33186.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаското пристанище показва безценни картини за Никулден

 „Пристанище Бургас” ЕАД ще представи изложба във филиала на Националната художествена академия. 

Инициативата е по повод деня на града – Никулден – 6 декември. Експозицията ще бъде открита още на 3-ти декември, от 18:00 ч. в зала „Ателие - галерия” на втория етаж на „Магазия 1”. 

Бургазлии и гостите на града ще могат да разгледа творбите всеки делничен ден от 10:00 ч. до 17:00 ч. до 15 януари 2019 г. 

Картините, които ще бъдат представени, са от фонда на бургаското пристанище и са дело на признати майстори на четката: Петко Задгорски, Дамян Заберски, Петко Джуджев, Дион Дионисиев, Виолета Масларова, Митко Чепанов, Лалка Анчева и др. Повечето от авторите са родени, живели или творили в морския град.

В своите творби Петко Манчев Джуджев е запечатал дейността и живота в бургаското пристанище от началото на миналия век. Джуджев е ученик от първия випуск на тогавашното Държавното рисувално училище, чийто първи директор и преподавател е бил Иван Мърквичка. Роден е в Панагюрище и произхожда от възрожденски род. Баща му Манчо поп Манчев /наричан Джуджев, заради дребния му ръст/ бил сподвижник на Васил Левски и настоявал Петко да постъпи в Семинарията, но синът му предпочита да стане художник. След завършването си е бил учител в различни градове в страната. Живял е в Бургас и е преподавал рисуване. Днес, неговите картини са част от фонда на Националната художествена галерия. 

На едно от платната си Лалка Анчева представя пристанищната стачка от 2 септември 1911 година. Поради тежкото си положение работниците отправили своите искания към пристанищното управление, но те останали без внимание, което довело до обявяване на стачка. Работата в бургаското пристанище замряла, нямало кой да натовари и да разтовари корабите. Стачката засегнала чувствително бургаските едри търговци, зад които застанало и правителството. В Бургас били изпратени военни и полицейски части. На 15 септември 1911 г. стачката е прекратена без успех. 

Художничката Виолета Масларова показва друг исторически момент в картината си „Протестна демонстрация на пристанищните работници през 1922 срещу пристигналите белогвардейски офицери с кораб”. След октомврийската революция и гражданската война в Русия (1917 – 1922 г.) у нас пристигат белогвардейски генерали, офицери, техните семейства и цивилни руски емигранти. За кратък период броят на руските контрареволюционни полкове в България надвишава броя на редовната българска армия. Бялата гвардия се ползва у нас с екстериториалност и в казармите й не важат българските закони. В руския и българския печат се появява информация за подготвян преврат от белогвардейците в столицата. Правителството решава да действа незабавно и през септември 1922 г. са арестувани няколко белогвардейски генерали. Полицията прави обиски в казармите и жилищата на висшите офицери, където са намерени военно-стратегически планове за подготвяния преврат. Почти във всички български градове земеделското правителство изгонва от казармите руските войски, а белогвардейците са обезоръжени. Превратът не успява и част от врангелистите напускат страната. Вероятно на този момент е посветена картината на Виолета Масларова.

Платната на Петко Задгорски, чието име носи Бургаската художествена галерия, са посветени на различни дейности в пристанището. Пет са картините от него, които посетителите могат да видят в изложбата. Две от тях са подарени от сина му Веселин Задгорски, чийто житейски път също е свързан с бургаското пристанище.

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...