политика 27 ноем. 2018 2018-11-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHhPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--26d6ada220e884a1b9f6ddc445fdf53e8268c4eb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33160.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Референдумът за чист въздух отпадна от разглеждане в бургаския общински съвет

Инициативата за свикване на референдум , свързан с мерките за чистотата на въздуха в Бургас, отпадна от разглеждане в Общинския съвет.

Двама от общинските съветници, Ивайло Вагенщайн от НФСБ и Кирил Начев от СЕК оттеглиха своите подписи и по този начин необходимата бройка от 11 съветници , за да бъде разгледано предложението, не можа да бъде достигната.

Ивайло Вагенщайн спомена в мотивите за своя отказ сумата от над 400 000 лв, необходима за обезпечаването на допитване, чиито въпроси са общи и не решават проблема. Той призна ,че всички са длъжници по отношение на чистия въздух.

Независимият съветник Живко Табаков обвини мнозинството, че подкрепя една фасадна демокрация и че пренесло лъжи  в общинския съвет. Съветникът заяви, че вече 11 години не са били предприети никакви мерки за чист въздух в Бургас. Той изрази недоумението си от това, че в последния момент участници в инициативата са оттеглили подписите си.  В знак на несъгласие с липсата на политическа воля от страна на ГЕРБ и невъзможността да работи с мнозинството  Табаков обяви, че си подаде оставката като председател на общинската комисия по туризъм.

Кирил Начев изрази подкрепата си към провеждането на референдум, но не и  във вид, които изключва от проблема замърсяването на  Бургас от стария автомобилен парк и отоплението на дърва и въглища.

От БСП поискаха  въпросите да бъдат преформулирани и прецизирани, от СДС призоваха да бъдат набелязани конкретни мерки и изисквания към източниците на замърсяване.

От името на вносителите Георги Дражев предложи същите текстове да бъдат гласувани без да бъде свикван референдум.

Съветникът Диян Димов призова за строги мерки срещу замърсяването на въздуха о поиска от колегите си в съвета да помислят за спиране на автомобилите в централната градска част и за въвеждане на мерки срещу старите автомобили, които са най-голям източник на вредни емисии във въздуха.

Д-р Антонио Душепеев от мнозинството припомни, че привличането на независима Международна лаборатория трябва да стане с обществена поръчка, а изследванията да се проведат минимум за срок от една година.

Същевременно председателят на общинския съвет Костантин Луков определи докладната с предложението за референдум като юридически зле оформена.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...