култура 26 ноем. 2018

Изложба показва тромпета на Тончо Русев и ловния билет на Георги Шагунов

Личностите, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на Бургас, ще бъдат представени в атрактивна никулденска изложба. 

Експозицията ще включва автентични снимки, биографични бележки и предмети, принадлежали на важните персони.

Изложбата носи името "Бургазлии завинаги" и ще бъде представена в центъра на града – стъклените витрини срещу Часовника. Експонатите ще останат от 6-ти декември до 6-ти февруари.

В нея бургазлии и гости на града ще могат да видят реплика на тефтерчето на Петя Дубарова, тромпета на Тончо Русев, ловния билет на Георги Шагунов и различни предмети, които най-именитите бургазлии са носили винаги в себе си.

17-те портретни снимки, специално обработени от художника Мирослав Моновски, показват благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията, първия лекар на частна практика в града д-р Андреа Нидер, архитектите, придали облика на съвременен Бургас - Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, създателя на Морската градина л. арх. Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и автор на химна на "Независимостта" от 1908 г. Георги Шагунов, определяния за един от "големите хуманисти на Европа и света" художник Георги Баев.

Някои от тях са родени в Бургас, други идват от близки и далечни краища на България и на Европа, за да останат завинаги тук.

Сред "вечните бургазлии" в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, обществените деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.

Децата от клуб "Величието на България" с ръководител Петя Кудева към Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще разказват на Никулден интересни и малко познати факти от живота на най-достолепните личности на Бургас.

Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно