ориентири 21 ноем. 2018

Бургаският музей с лекция за Ньойския мирен договор

Образователната програма на Бургаският исторически музей продължава тази седмица с лекцията "Ньойският мирен договор 99 г. по-късно".

Уредникът от Историческата експозиция Владимир Анигностов ще обобщи значението на договора, представяйки информация от оригинални музейни материали.

Ньойският мирен договор е част от Версайската система от договори, поставили край на участието на България и съюзните й Централни сили в Първата световна война. Подписан е от българска страна, под огромния натиск на Съглашението, от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ратифициран на 15 февруари 1920 г., договорът в следващия един век се оказва най-решаващ с тежките си последствия за националната ни съдба. От днешния поглед на историците и в духа на европейското разбирателство, някои от последиците на договора се осмислят като поправими или подлежат на историческо изясняване и мирна реабилитация от всички държави наследници на воюващите страни.

Лекцията ще се състои тази събота – 24 ноември, от 11:30 ч. в залата за презентации на Природонаучната експозиция, намираща се на ул. "К. Фотинов" №30. 

Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери - 1 лв.

Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно