култура 18 ноем. 2018 2018-11-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcXhPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--23053e42e2f982761b2415deae0be6c6a480d16f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33091.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За бургазлии посещението на Минералните бани било блаженство

Да има топъл минерален извор на 15 км. от Бургас това направо си е късмет. 
Бургазлии са знаели какво блаженство е да отидеш на Минералните бани и да се потопиш в басейна под купола на старата баня. 
 
През 70-80 години на миналия век ходенето там беше истински ритуал и седмично приключение. Натъпкваш чантата с дрехи и бански принадлежности и се отправяш към площад “Баба Ганка”. Там вече те чака раздрънкан червен автобус “Шкода”, задължително с ремарке. Кондукторката подава билетчето, а когато пристигаш до крайната спирка не забравя да подвикне :” За Житарово и баните да слизат”. 
 
Редиш се на дълга опашка за да влезеш в старата сграда. Банята имаше две отделения за мъже и за жени. 
 
Посреща те надпис: “Събличането и къпането трае 1 час”. Дрехите в гардеробче, което заключваш с ключе нанизано на ластична гривна и бързаш да се мушнеш в топлите помещения обвити в пара. Вода бол и топла и студена. Но най-голямо удоволствие е да се потопиш в басейна. 
 
Под купола акустика е невероятна. Тялото ти се отпуска и забравяш всичко. След това можеш да отдъхнеш на кушетка и загрян и зачервен да си тръгнеш сподирен от поздрава “честита баня”. 
 
Пред сградата имаше големи корита в които хората перяха, а други наливаха от чешмите в дамаджани и шишета топла, лечебна вода, за да си отнесат в къщи.
 
Следващият задължителен етап бе да се посети близкото ресторантче, където те очакваха вкусни кебапчета и питие според сезона. Ако все още не те е налегнала приятната умора може да се поразходиш из близкия парк. После пак на автобуса и в Бургас. 
 
Малко история
 
Светилището на Трите нимфи, Акве калиде, Термополис, Лъджите или Бургаски минерални бани - независимо от наименованието си този лековит извор привлича неудържимо желаещите да се изкъпят и лекуват в него вече 25 столетия. Акве Калиде от латински буквално означава „при горещите води“.
Минералната вода край Бургас се характеризира като "мека". Тя е гореща, с температура 41 градуса, слабо минерализирана, умерено флуорна. Бистра, с много добри питейно-вкусови качества. В минералните извори търсят облекчение болни от ревматизъм, безплодие, подагра, невралгии. 
 
Водата се използва за профилактика и укрепване на организма при здрави хора, както и за закаляване срещу простудни заболявания.
 
Бургаските минерални бани имат дълга и понякога драматична история. Различни летописци оставили данни, че римски императори са използвали горещите води за лечение. Към баните не останали безразлични и хуни и авари. Според историческите сведения аварският хаган, обсадил Анхиало в края на шести век, избрал именно сградите на баните, за да гуляе в тях с харема си. Това ги спасило от разрушение. Но не така се отнесли рицарите на Балдуин Фландърски. След пленяването му от цар Калоян, брат му Анри Фландърски предприел наказателен поход на градовете на юг от Балкана. Неговите рицари разрушили до основи банята и селището.
 
Сградата на баните с голямото кубе запазена до скоро е съградена върху руините от  Сюлейман Великолепни, който лекувал подагра  през 1562 година. След благотворните лечебни процеси заповядал изграждането на нова баня-Султански хамам. 
 
След Освобождението баните се ползват активно от населението от района. На 27 октомври 1899 година Народното събрание с указ № 6 решава Минералните извори наречени “Айтоски бани” да се отстъпят на вечно ползване от град Бургас. Започва благоустрояване и разширяване на района. Построява се хотел, изграждат се няколко външни чешми, електрифицира се района, построява се фурна и нов топъл бюфет с дансинг. Постепенно Минералните бани се рекламират и стават курортен и лечебен център за цяла България. Сезонът започва от 15 април и продължава до края на септември. През 1920-1921 година за почиващите са построени допълнително хотелски стаи.
 
Минералните бани в периода около 1910 година

През 20-30 години на миналия век нашите дядовци и баби от Бургас са идвали на “Лъджите” / баня от турски/ като преодолявали 15-те километра с каруци или файтони. По- късно се появили и автомобили. През 1934 година селата Ветрен и Банево се присъединяват към Бургас и е осигурена омнибусна връзка. 
 
Баните в първата четвърт на XX век

Имало идея топлата вода от минералните извори да се докара по тръбопровод до Бургас и заедно с лечебната кал и морето Бургас да стане истински курортно-лечебен център. Това не се случва.


През 1951 година е построена нова хотелска сграда с 60 стаи, 2 салона и библиотека. През 1962 година е дадена безвъзмездно на  Санаторно-курортно управление - София. Постепенно започва строителството на почивна профсъюзна станция, санаториум, ведомствени почивни станции и профилакториуми.
 
Балнео санаториумът през 60-те години на миналия век
Настояще
 
През 2008 година започват мащабни археологически разкопки в района на Минералните бани. Преустановено е ползването на обществената баня. На 18 септември 2015 г. е открит реставрираният музеен комплекс Акве Калиде, който включва банята на Сюлейман Великолепни с мултимедийна програма. Чешмите с минерална вода се пускат за атракция, оформя се музейна сбирка и открита сцена със стъклен под над разкопките, за да могат туристите да виждат руините.
 
Ако днес някой от вас иска да се наслади или лекува в минералните води, трябва да си резервира място в балнео-хотел с минерален басейн, парна баня, джакузи, мануален масаж и други екстри.
 
Всичко тече , всичко се променя! Ползването на минералната вода също! 

автор: Соня Кехлибарева
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...