култура 16 ноем. 2018 2018-11-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDlPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--15d62b5fd0a3c0a040b2faf4a29d293403e1d8e8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33069.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Луд гидия“ се завръща на бургаска сцена

Тенорите Николай Моцов и Александър Баранов ще излязат на една сцена с изпълнители от Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“.

Те ще представят пред бургаската публика операта „Луд гидия“ по музика на Парашкев Хаджиев.

Спектакълът ще се състои на 20 ноември, от 19:00 ч. в Държавна опера – Бургас. 

Операта имаше своята премиера в черноморския град по време на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ това лято. 

Доц. д-р Николай Моцов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното д-р Нона Кръстникова ще излезе на сцената като неговата любима Зорница, а Александър Баранов ще изпълни ролята на стария кадия. В образ на Осман Бей, или изгубеният брат на Илия, ще влезе баритона Йордан Христозов, а чорбаджи Радан ще бъде басът Диман Панчев. 

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, а оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. Танцьорите на ансамбъл „Странджа“ ще бъдат на сцената под ръководството на Марио Егов. 

Един от основните елементи в спектакъла е изключително атрактивната хореография, дело на Анна Пампулова. Особено впечатляващ момент е танцът на стария кадия (Александър Баранов), който предизвика бурен смях и искрени аплаузи на премиерата това лято. Друг емоционален момент от постановката е „солото“ на гъдулката на лудия гидия Илия, изпълнено всъщност на цигулка от концертмайстора Йордан Ковачев. 

Операта на Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“ е създадена по творбата на Пенчо Славейков преди близо 60 години. Изключително сложна композиция с красива лирична музика. Либретото е доста по-наситено с действие от поемата на Славейков, като представя изключително увлекателна история от българския бит от отминали вече времена. Много български ритми и танци с любима история за буйния момък, за чистата му любов с красивата мома, както и историческата нишка за драматичната съдба на разделени братя – българин и яничар, намерили се след години, и най-вече – за силата на музиката, която е грях да убиеш, са в основата на творбата.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...