ориентири 13 ноем. 2018

Бургаският музей с лекция за Черно море

Образователната програма на Регионалния исторически музей в Бургас продължава тази седмица с лекция, посветена на Черно море.

Милена Дамаскова от Археологическата експозиция ще обобщи изследванията върху развитието на родното крайбрежие в древността и как то се е повлияло от динамиката на покачване и спадане на морското равнище. 

В резултат на този процес днес  редица древни селища и пристанища се намират под вода, а съществуването им остава загадка за учените.

Черно море вероятно е било известно на народите, населявали Източното Средиземноморие още през второто хилядолетие преди Христа. Опитни мореплаватели  и по-късно пътешественици оформят устойчивите представи  „за черното, крайното, северното море”, които се срещат включително и в съчиненията на раннохристиянските автори. Лекцията ще представи сведения от средновековни извори и картови изображения за крайбрежните територии на съществуващите по това време тук Византия и България.

Лекцията ще се състои тази събота – 17 ноември, от 11:30 ч. в залата за презентации на Природонаучната експозиция, намираща се на ул. „К. Фотинов” №30. Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно