култура 07 ноем. 2018

"Време без думи" впечатли и Одрин. Чакат я в Истанбул

Само месец и половина след премиерата на книгата „Време без думи” в Бургас, творбата на журналиста Десислава Георгиева беше представена и зад граница.

Луксозното двуезично издание, съдържащо изящни миниатюри, посветени на Истанбул, гостува на Народната библиотека в Одрин.

Интересен факт е, че книгата отпътува в южната ни съседка доста преди самата авторка да стигне до там.

„Време без думи” стигна в Турция преди мен благодарение на областния управител Вълчо Чолаков. Той купи няколко екземпляра в деня на премиерата и на 15-ти септември, буквално на другия ден, отпътува за Инеада по българо-турски проект. Така първите книги попаднаха в ръцете на турските участници в проекта”, обясни пред „Бургаски репортер” Десислава Георгиева.

Идеята за гостуването в Одрин идва от директора на бургаската библиотека Мария Бенчева. 

„Тя искаше по нетрадиционен начин да се отпразнува Деня на будителите и тази година това да стане заедно с нашите сънародници в Одрин и с колеги от библиотеката там. В рамките на посещението в библиотеката, посредством Българското Генерално консулство там, беше организирана и премиерата на книгата ми. За нея специално от Къркларели пристигна авторът на фотографиите Недрет Бензет”, каза още авторката. И признава, че идеята за трансграничната премиера е дошла спонтанно, без сериозна предварителна подготовка. Това обаче не е попречило книгата да бъде приета изключително топло зад граница.


Нещо повече – неусетно „Време без думи” се превърна в своеобразен културен мост между двете съседни държави.

„От Областна управа откупиха книги, които подаряват на гостите си от Турция. Това е нетрадиционен подарък, но той много се харесва от тях. Книгата вълнува всички, които са я прочели. Миниатюрите докосват всеки, защото са искрени. А фактът че са писани в Истанбул - столица на три империи, още повече ги впечатлява”, коментира авторката.

Неслучайно първият тираж беше изчерпан за по-малко от месец, а вече успешно се продават и книгите от второто издание.

А дали „Време без думи” ще бъде представена и край Босфора – каквато покана вече има – само ВРЕМЕТО ще покаже.


Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно